جمعه, ۱۶ اسفند ۱۳۹۸ ۱۸:۴۴

وضعیت بازار ارز برای سرمایه‌گذاری در این روزهای کرونایی

وضعیت بازار ارز برای سرمایه‌گذاری در این روزهای کرونایی
رئیس کل بانک مرکزی ریسک بازار ارز برای سرمایه گذاری را بالا دانست و تاکید کرد با وجود مدیریت بانک مرکزی نگران هجوم نقدینگی به بازار ارز نیستیم.

به گزارش تیتربرتر؛ عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، در اینستاگرام خود نوشت: در مورد تصمیم هیئت مدیره محترم بورس برای محدودسازی دامنه نوسان و تدبیر وزیر محترم اقتصاد چند نکته را تأکید می‌کنم:

۱) از دغدغه ریاست محترم سازمان بورس و نیز تلاش‌های ایشان برای مدیریت بازار در شرایط حساس کنونی اقتصاد به عنوان یک عضو شورای عالی بورس قدردانی می‌کنم.

۲) نظرات کارشناسان بازار سرمایه و سایر بازارهای مالی در دو روز گذشته علیرغم تنوع، سازنده و قابل تقدیر بود.

۳) ارجح این است که اینگونه تصمیمات مهم در شورای عالی بورس نیز طرح و با بررسی همه ابعاد آن و در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور اتخاذ شود.

۴) یکی از راهکارهای مدیریت روند بازار سرمایه استفاده دولت از فرصت عرضه اولیه سهام شناور شرکت‌های مهم است. اقبال به بازار سرمایه را نیک پنداریم و با افزایش عرضه سهام عمق بیشتری به آن بدهیم.

بیشتربخوانید: آیا کاهش قیمت طلا و ارز ادامه دارد؟

۵) نکات مطرح شده به نقل از من در خصوص نگرانی از هجوم نقدینگی به بازار ارز و ... را تأیید نمی‌کنم. و باز هم تأکید می‌کنم بازار ارز با حضور و مدیریت بانک مرکزی همچنان ریسک بالا برای سرمایه‌گذاری دارد.

photo_2020-03-06_16-06-00

تاثیر کرونا بر بازار ارز

با شیوع ویروس کرونا در ایران، انتظار می‌رود که سفرهای پایان سال کاهش پیدا کند؛ اما به گفته مسئولان و فعالان بازار ارز، با جو روانی حاکم بر این بازار ناشی از قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه FATF و افزایش تقاضای خرد در بازار، قیمت ارز مقداری افزایش یافته اما انتظار می‌رود با کاهش این جو، قیمت ارز نیز نزولی شود.

پس از کش و قوس‌های فراوان سر تصویب FATF بین دولت، مجلس شورای اسلامی، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نهایت ایران در لیست سیاه FATF قرار گرفت و به این ترتیب تقریبا هیچ بانکی با بانک‌های ایرانی همکاری نخواهد داشت.

اما پس از مدت‌ها ثبات در بازار ارز و مدیریت این بازار توسط بانک مرکزی، در روزهای اخیر و با این حواشی به وجود آمده، قیمت ارز رو به افزایش گذاشته تا اینکه امروز قیمت فروش هر دلار آمریکا در صرافی‌های بانکی به ۱۴ هزار و ۷۵۰ تومان رسیده است.

عبدالناصر همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی در روزهای گذشته با اشاره به التهابات بازار ارز تاکید کرده بود که دلار دوباره به زیر ۱۴ هزار تومان می‌رسد و مردم برای سرمایه‌گذاری در بازار ارز، باید این ریسک را بپذیرند.

او از سوی دیگر معتقد است که قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه FATF تاثیری بر روابط بانکی ایران ندارد و این افزایش قیمت‌ها هیجانی است، چراکه ایران پیش از این نیز روابط بانکی خاصی با سایر کشورها نداشته است و عملا بانک‌های ایرانی تحریم بوده‌اند.

در این زمینه یکی از صرافان بازار به ایسنا، گفت: یکی از دلایل افزایش قیمت ارز، افزایش تقاضاست که به واسطه ایجاد جو روانی در پی قرار گرفتن نام ایران در لیست سیاه FATF ایجاد شده است.

وی با بیان اینکه تا پیش از این نیز روابط بانکی ایران با سایر کشورها تفاوتی با حال حاضر نداشت، تصریح کرد: با توجه به ورود ویروس کرونا به ایران ممکن است سفرهای پایان سال کاهش پیدا کند، اما از سوی دیگر با توجه به ایجاد جو نادرست روانی بسیاری از افرادی که قصد خرید ارز برای پایان سال را دارند، از اکنون برای خرید خود اقدام کرده‌اند و این میزان تقاضا را افزایش داده که این تقاضا به تدریج کاهش خواهد یافت.

به گفته این عضو کانون صرافان، با وجود افزایش تقاضای خرد در بازار اسکناس، صرافی‌ها ارز مورد نیاز مردم را تامین می‌کنند و مشکلی از بابت تامین ارز وجود ندارد.

وی تاکید کرد: انتظار ما این است که با گذر از این مقطع زمانی، کاهش جو روانی و کاهش تقاضا، قیمت ارز نیز بار دیگر کاهش یابد.

این صراف بازار ارز با بیان اینکه مردم باید از لحاظ فرهنگی تقویت شده و تحت تاثیر فضای روانی قرار نگیرند، اظهار کرد: زمانی که ویروس کرونا وارد ایران شد هم به مردم گفتند ماسک به اندازه نیاز بخرید، اما مردم برای خرید ماسک هجوم بردند و سبب کاهش ماسک موجود در کشور شدند.

بیشتر بخوانید: کرونا رشد اقتصادی جهان را چقدر کاهش داد؟

پیش‌بینی قیمت ارز در سال ۹۹

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در پاسخ به این پرسش که وضعیت اقتصاد در سال ۹۹ چه روندی خواهد داشت؟  گفت: آنچه از وضعیت اقتصادی در سال ۹۹ قابل پیش‌بینی این است که محدودیت در واردات کالاهای سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مصرفی افزایش خواهد یافت. یعنی لیست ممنوعیت‌های کالاهای وارداتی بیشتر خواهد شد. قطعا سال آینده در تامین مواد اولیه کالاهای صنعتی و نیمه ساخته با مشکلاتی مواجه خواهیم شد.

حسن فروزان‌فر اظهارکرد: متولیان صنعت نساجی اعلام کرده اند که در تامین مواد اولیه با مشکلات عدیده‎ای رو به رو هستند؛ این در حالی است که زمینه برای ورود مواد اولیه صنعت نساجی بسته شده است؛ چنانچه این رویه در سال ۹۹ هم ادامه یابد با افزایش میزان بیکاری در فضای کسب و کار مواجه خواهیم شد.

او تصریح کرد: سال ۹۹ اقتصاد کوچکتری نسبت به سال ۹۸ خواهیم داشت، قطعا نرخ رشد اقتصاد منفی‌تر خواهد شد. کسانی که توسعه صادرات را جدی گرفتند به دلیل افزایش قیمت‌ها و محدودیت انتقال ارز محدود خواهند شد.

فروزان‌فر درباره قیمت دلار در سال ۹۹ گفت: تقاضا برای خرید دلار در سال آینده افزایش می‌یابد. اما اینکه گفته می‌شود قیمت دلار به ارقامی بالاتر از ارقام امسال یا مثلا مرز ۲۰ هزار تومان می‌رسد، کمتر در پیش‌بینی‌های اقتصادی دیده شده، بعید است که قیمت دلار در سال ۹۹ به این ارقام برسد.