به گزارش گروه گردشگری تیتربرتر؛ پس از ابلاغ دستورالعمل لغو سفر از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بسیاری از آژانسها بدون کسر جریمه، وجوه مسافران انصرافی را عودت دادهاند، اما تعداد مطالبهگران استرداد کامل وجه زیاد است. از همه هموطنان که قصد سفر نوروزی داشتند، درخواست میکنیم به طور کامل انصراف ندهند و فقط مطالبهگر نباشند، زمان سفر را تغییر دهند، چون ایرلاینها، هتلها و کارگزاران خارجی و داخلی، هنوز پولها را عودت ندادهاند که آژانسهای مسافرتی آن را کامل به مردم برگردانند.
او درباره علت رسیدگی به شکایات مردم در انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی با وجود آنکه معاون گردشگری گفته بود کمیتهای برای رسیدگی به شکایات در ادارات میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هر استان به طور ویژه باید تشکیل شود، توضیح داد: مطابق دستورالعمل ستاد سفرهای نوروزی، کمیته رسیدگی به شکایات در ادارات کلی استانی از ۲۸ اسفندماه آغاز به کار میکند و تا پایان تعطیلات فعال است، اما تا آن وقت، به شکایتها و مراجعات در انجمنهای صنفی هر استان رسیدگی میشود. ما مطابق دستورالعمل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از تمام دفاتر خدمات مسافرتی خواستهایم وجوه دریافتی را بدون کسر جریمه بازگردانند، اما مساله این است که برخی شکایتها دلیل منطقی ندارد، مثلا مسافری بوده برای اواخر فرودینماه بلیت خریده و حالا کنسل کرده و مطالبه وجه داشته، درحالیکه ضوابط دستورالعمل «لغو سفر» آن زمان را دربرنمیگیرد و مسافر اصرار دارد وجه را بدون کسر جریمه، کامل دریافت کند.
او درباره تهدید به پلمب آژانسهای مسافرتی توضیح داد: هنوز دفتری پلمب نشده اما تعزیرات به این کار تهدید کرده است، انتظار داریم سازمان حمایت از مصرفکنندگان و قوه قضاییه و وزارت صمت همکاری بیشتری با صنف گردشگری داشته باشد. این همه فشار باعث میشود دفاتر خدمات مسافرتی تعطیل شوند و دیگر پاسخگوی مسافر نباشند. در این وضعیت اگر زمان دهیم تا آژانس کار کند و پول مردم را عودت دهد، بهتر است یا اینکه آنها را پلمب کنیم و آمار بیکاری را بالا ببریم.
رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر سفر و گردشگری استان تهران از مردم خواست شرایط بخش گردشگری را که ضرر مالی زیادی را در شش ماه گذشته متحمل شده است، درک کنند و ادامه داد: هتلداری که از آژانس پول گرفته تا پیش از عید بازسازی کند معلوم است الان پولی ندارد به آژانس یا مردم بازگرداند. گردشگری زنجیره خدمات است، به همکاری و همیاری همه نیاز دارد، آن هم در شرایطی که تسهیلات دولت فوری و تامینکننده ضرر نیست.
رفیعیشاد درباره بسته حمایتی که به صنعت گردشگری اختصاص داده شده است، گفت: این بسته حکم آبنبات چوبی را دارد، حمایت باید فوری و کاربردی باشد، باید سریعتر ابلاغ شود، اینکه بانکها به آن تمکین نکنند و یا اجرای آن را به ماههای آینده موکول کنند که فایده ندارد. نگرانی از این بایت است که بسته حمایتی زمانی ابلاغ و لازمالاجرا شود که پرونده ویروس کرونا در کشور بسته و این حمایتها هم به فراموشی سپرده شود.
کرونا راهنمایان گردشگری را ۹ ماه بیکار می کند
محسن حاجیسعید رئیس هیئت مدیره کانون انجمنهای صنفی کارگری راهنمایان گردشگری سراسر کشور به علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری نامه ای نوشت که در آن درباره مشکلات راهنمایان گردشگری پس از شیوع ویروس کرونا در کشور آن هم در زمان نزدیک به عید نوروز صحبت شده است.
در متن این نامه آمده است:
همانطور که مستحضرید از آبانماه سال جاری به صورت سلسلهوار اتفاقاتی مانند اعتراضات مردمی، اقدامات خصمانه، تنشهای سیاسی و حوادث غیرمترقبه گریبانگیر صنعت گردشگری و مشاغل وابسته به آن شده است. شوربختانه شیوع ویروس کرونا پیامدهای عمدهای در رفت و آمد مردم در سراسر دنیا و به طبع آن کاهش چشمگیر گردشگری و سفر شد و نتیجه آن منجر به لغو بسیاری از پروازها و تورها به کشور شده است. بنابراین تا اواسط شهریور ماه سال ۹۹ بواسطه شیوع ویروس و فصلخلوت گردشگری این شرایط اسفناک ادامه پیدا خواهد کرد.
در سالی که شعار سازمان جهانی گردشگری (گردشگری و مشاغل؛ آینده بهتر برای همه) تاکید ویژهای بر مشاغل داشت، راهنمایان گردشگری در ایران باید حدود ۹ ماه بیکاری را تحمل یا با صنعت گردشگری خداحافظی کنند. تعطیلات نوروز تنها امید این قشر برای جان دوباره گرفتن بود اما با اعمال محدودیت تردد، سفر و اقامت در اکثر نقاط کشور بواسطه اهمیت حفظ سلامتی جامعه، این امید تبدیل به یاس شد.
همگی واقفیم یکی از وظایف ذاتی، مسئولیت اخلاقی و مسئولیت مدنی وزارت گردشگری، تلاش برای حفظ نیروی انسانی متخصص در شرایط اضطرار است. بر این اساس و برای حفظ این زنجیره حیاتی در صنعت، پیشنهاد کانون انجمنهای راهنمایان گردشگری سراسر کشور، دستور حضرتعالی برای پیگیری مجدانه و سریع جهت ارائه تسهیلات در قالب وام کمبهره به مبلغ ۲۰ میلیون تومان به راهنمایان گردشگری با تنفس یکساله از محل صندوق کارآفرینی، اعتبارات درون سازمانی و یا صندوق توسعه ملی است. لازماست تاکید کنیم در صورت خروج این قشر خبره از صنعت گردشگری، آموزش و جایگزینی نیروی انسانی، زمانبر و پرهزینهتر از اینگونه مساعدتها خواهد بود.
همچنین پیشنهاد میشود ایجاد صندوق حمایت از فعالان گردشگری و کسبوکارهای وابسته زیر نظر وزارت متبوع را در دستورجلسه بعدی شورای سیاستگذاری گردشگری قرار دهید.
خسارت هزار میلیارد تومانی کرونا
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد با تاکید برآنکه همچنان به مردم توصیه میکنیم که از سفر اجتناب کنند و به یزد نیایند، تصریح کرد: میتوان این پیشنهاد را داد که فعالان گردشگری اعم از هتلها، ایرلاینها و آژانسداران شرایطی بوجود آورند تا مسافرانی که تور و اتاق برای نوروز رزرو کرده بودند این امکان را داشته باشند که رزروهایشان به حالت شناور دربیاید.
سیدمصطفی فاطمی (مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد) با اشاره به اینکه استان یزد ازجمله نخستین استانهای کشور است که هتلداران آن به صورت خودجوش درصدد تعطیلی و عدم پذیرش مسافران برآمدند، گفت: بیشتر هتلهای یزد در همان روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا تعطیل کردند و تنها چند هتل دولتی که باید هماهنگیهای لازم را با تهران انجام میدادند، فعال بودند. این درحالی است که عموماً در سالهای قبل، ضریب اشغال هتلهای یزد در بهمن ماه به بیش از ۸۰ درصد میرسید و حتی ضریب رزرو اتاقها برای اردیبهشت و فروردین ماه به بیش از ۹۵ درصد رسیده بود. درحال حاضر هیچ گردشگر خارجی در یزد حضور ندارد و حتا رزرو هتلهای یزد برای اردیبهشت ماه که هر سال فقط با گردشگران خارجی پرمیشد، اکنون خالی است.
او ادامه داد: با تعطیلی هتلها این نگرانی برای ما به وجود آمد که شاهد فعال شدن واحدهای اقامتی غیرمجاز باشیم و در چنین شرایطی خانههای استیجاری درصدد پذیرش مسافران برآمدند؛ از این رو از مردم و عموم جامعه درخواست کردیم تا فعالیت واحدهای غیرمجاز را در حوزه پذیرش مسافران گزارش دهند.
به گفته فاطمی، تمام خانه مسافرهای استان که مجوزهای لازم برای فعالیت خود را از این اداره کل دریافت کرده بودند در حال حاضر تعطیل هستند. این در حالی است که بسیاری از خانههای شخصی درحال حاضر درصدد اجاره دادن خانههای خود برآمدهاند. البته با کاهش جریان سفر فعالیت آنها نیز کاهش یافته و مسئولان در حال شناسایی آنها هستند تا پلمپ شوند. تمرکز فعالیت این خانههای شخصی و استیجاری در شهر یزد است و عموماً در بافت تاریخی یزد نیستند. تاکنون بیش از ۱۰۰ مورد شناسایی شده است و از آنها تعهد برای عدم فعالیت گرفته شده.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد در خصوص میانگین خسارتی که تاسیسات گردشگری این استان به واسطه شیوع ویروس کرونا و تعطیلی فعالیتهایشان متحمل شدهاند، گفت: برآورد احتمالی ما از خسارتهای وارده به تمام بخشهای فعال و مرتبط با حوزه گردشگری در استان که شامل راهنمایان گردشگری، واحدهای بومگردی، بخش غذا و نوشابه هتلها رستورانها، آژانسهای مسافرتی، سفره خانههای سنتی، پارکهای طبیعت گردی، مجتمعهای گردشگری و بین راهی، تالارها، صنایع دستی، موزهها و... میشود، ۸۰۰ تا هزار میلیارد تومان برای اسفند، فروردین و اردیبهشت است.
به گفته فاطمی، حدود ۳۵۰۰ صنعتگر صنایع دستی در استان یزد فعال هستند که باتوجه به تعطیلی کارگاههای صنایعدستی و لغو سفرهای نوروزی، فروشی که نخواهند داشت. بنا بر برآوردهای انجام شده ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت دیدهاند. در حوزه سوغات نیز روزی ۲۰ تن شیرینی در یزد تولید میشد که برای عید تولید شدهاند اما باتوجه به لغو و کنسل شدن سفرها و عدم حضور مسافران در استان، فروش آنها متوقف شده است. بیشتر هتلهای یزد نیز اتاقهایشان را برای فروردین و اردیبهشت به فروش رسانده بودند و اکنون با لغو تمام سفرها خسارت سنگینی متحمل شدهاند.
او با تاکید بر آنکه همچنان به مردم توصیه میکنیم که از سفر اجتناب کنند و به یزد نیایند، تصریح کرد: آنکه باتوجه به کنسل شدن تمام برنامههای نوروز اعم ازجشنها و نوروزگاهها و... که سبب بروز خسارتهای بسیار زیاد به هنرمندان و بخش گردشگری شده است، پیشنهاد دادیم تا تمام جریان نوروز و آنچه که قرار بود در این ایام برگزار شود به سه ماه آینده موکول شود و تمام این برنامهها بعد از پایان شیوع بیماری کرونا به طور مثال در خردادماه برگزار شود.
فاطمی در ادامه با ارائه پیشنهاد دیگری گفت: حتی میتوان این پیشنهاد را داد که فعالان گردشگری اعم از هتلها، ایرلاینها و آژانسداران شرایطی بوجود آورند تا مسافرانی که تور و اتاق برای نوروز رزرو کرده بودند این امکان را داشته باشند که رزروهایشان به حالت شناور دربیاید و بتوانند با همان هزینهای که برای سفرهای نوروزی پرداخت کردهاند در طول سال به سفر بروند و اکنون درصدد لغو تور و اقامت خود و بازگشت پولهایشان برنیایند. توصیه ما به عموم جامعه آن است که تا حد امکان از انجام سفر در نوروز و فروردین و تا اطلاع ثانوی اجتناب کنند. برای انجام سفرهای احتمالی خود به توصیهها و اطلاعیههای وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا توجه داشته باشند.