به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه خبری تیتربرتر؛ محمدعلی پورمختار نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نشست امروز کمیسیون تلفیق بودجه سال 99، گفت: با مصوبه اعضای کمیسیون تلفیق حداقل حقوق کارکنان و بازنشستگان کشوری و لشکری و کسانی که قرارداد مستقیم کاری با دولت دارند در سال آینده 2 میلیون و 800 هزار تومان خواهد بود که حقوق همه این کارکنان و بازنشستگان علاوه بر این 15 درصد نیز افزایش خواهد داشت.
وی افزود: این مصوبه شامل حال بازنشستگان و کارکنان تأمین اجتماعی نمیشود و در مورد میزان و افزایش حقوق کارکنان و بازنشستگان این صندوق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصمیم میگیرد.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه سال 99 اظهار داشت: علاوه بر این بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق معلمانی هم که حقوق آنها کمتر از 50 درصد فوقالعاده شغل ماده 10 قانون مدیریت خدمات کشوری باشد شامل حداقل حقوق 2 میلیون و 800 هزار تومان خواهد شد و اعضای کمیسیون تلفیق بر اجرای رتبهبندی معلمان تأکید کردند.
وی افزود: چنانچه در هیات رئیسه مصوب شود لایحه بودجه سال 99 بر اساس اصل 85 قانون اساسی مورد بررسی قرار میگیرد و دیگر نیازی به بررسی آن در صحن علنی مجلس نیست و مستقیم به شورای نگهبان ارسال خواهد شد.
حقوق کارگران در سال ۹۹ چقدر خواهد بود؟
میزان حقوق کارگران در سال آینده احتمالا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یابد.
همه ساله با نزدیک شدن به زمان عید نوروز و پایان سال و عیدی کارگران، بسته معیشتی و تعیین میزان حقوق آنها برای سال جدید تبدیل به موضوعی داغ در صدر اخبار میشود.
سبد معیشت مجموع هزینههای جاری یک خانواده ۴ نفره شامل هزینه خوراک، پوشاک، درمان، آموزش و غیره را مد نظر قرار میدهد و از جمله ملاکهای تعیینکننده برای افزایش حقوق کارگران در سال آینده به حساب میآید.
برای سال آینده کمیته دستمزد ذیل شورای عالی کار با حضور نمایندگان کارفرمایان، کارگران و دولت به منظور تعیین هزینه سبد معیشت کارگران در تاریخ ۵ اسفند برگزار شد و رقم سبد معیشت کارگران را مشخص کرد .
بر اساس تصمیم گیریها مقرر شد که سبد معیشت به مبلغ ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان افزایش یابد که این میزان رقم به عنوان ورودی برای آغاز جلسات مزدی قرار خواهد گرفت.
اما سال گذشته کمیته دستمزد ذیل شورای عالی کار میزان سبد معیشت کارگران را به میزان ۳ میلیون و ۷۵۹ هزار تومان تعیین و پس از آن شورای عالی کار حقوق کارگران در سال ۹۸ را حداقل روزی ۵۰ هزار تومان و ماهانه یک میلیون و ۵۱۷ هزار تومان تعیین کرد.
میزان تفاوت حقوق و بسته معیشتی کارگران در سال 98 چقدر بود؟
تفاوت قیمت سبد معیشتی کارگران و حقوق ماهیانه آنها در سال گذشته حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود، تفاوت قیمتی که به نظر میرسد امسال هم باید به همین میزان منظور شود.
جلسه شورای عالی کار و کمیته دستمزد همه ساله با توجه به میزان تورم و افزایش قیمتها، میزان حقوق و بسته معیشتی را تعیین میکنند، تورمی که در تمام حیطهها چه قیمت مواد غذایی، آشامیدنی، حمل و نقل، مسکن، ارتباطات، آموزش و بهداشت وجود دارد و بر اساس آن باید تصمیم گیری های لازم جهت تعیین حقوق اخذ شود.
همان طور که گفته شد میزان حقوق و بسته معیشتی بر اساس تورم حساب میشود و طبق محاسبات کمیته دستمزد سهم خوراکیها در سبد معیشتی یک خانواده کارگری حدود ۳۱ درصد است که دارای تورم ۳۲ درصدی در دی ماه بود.
۶۹ درصد مابقی سبد معیشتی خانواده کارگری شامل اقلام غیر خوراکی همانند مسکن، حمل و نقل، بهداشت و ارتباطات است که این اقلام هم در دی ماه امسال تورم ۳۱ درصدی را پشت سر گذاشتند.
اگر بنا باشد کمیته دستمزد مانند سال گذشته حقوق کارگران در سال ۹۹ را با توجه به بسته معیشتی آنها تعیین کند، حقوق کارگران در سال آینده باید اختلاف قیمت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی با میزان بسته معیشتی تعیین شده را داشته باشد.
با توجه به آن که بسته معیشتی امسال به میزان ۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان تعیین شده است، حقوق کارگران در سال ۹۹ باید حدود ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان باشد.
حقوق کارگری سال آینده چقدر خواهد بود؟
البته با وجود آن که هنوز جلسه شورای عالی کار برای تعیین میزان حقوق کارگری سال آینده برگزار نشده نمیتوان به طور دقیق بیان کرد که حقوق سال آینده ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خواهد بود، اما اگر بر اساس روندی که سال گذشته طی شده حقوق کارگری امسال هم تعیین شود میتوان شاهد افزایش یک میلیون و ۱۸۰ هزار تومانی حقوق نسبت به سال گذشته بود.
باید منتظر ماند و دید که نهایتاً شورای عالی کار بر چه مبنایی حقوق سال آینده را تعیین میکند و چه میزان به بسته معیشتی و تورمهایی که انسان با آن مواجه بودهایم توجه میکند و در نهایت حقوق سال آینده چقدر تعیین خواهد شد.
تعیین نحوه افزایش حقوقها در سال آینده
سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه کل کشور سال ۹۹ گفت که بر اساس مصوبه امروز کمیسیون تلفیق نحوه افزایش حقوقهای زیر ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان مشخص و مقرر شده افزایش حقوقهای بین ۳ تا ۶ میلیون تومان بیش از ۱۵ درصد باشد.
هادی قوامی ظهر امروز در نشست خبری خود که در صحن مجلس برگزار شد، گفت: طبق مصوبه کمیسیون تلفیق بنا شد برای افزایش حقوق در سال ۹۹ به این شکل اقدام شود که تمام حقوقبگیرانی که در سال ۹۸ حداقل حقوقشان یک میلیون و ۵۶۰ هزار تومان است در سال آینده حقوقشان تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش یابد، البته در حکم کارگزینی این افراد در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۸ بیش از ۵۰ درصد امکان افزایش وجود نخواهد داشت.
وی افزود: بر اساس این مصوبه کسانی که زیر ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان حقوق میگیرند حقوقشان بین یک میلیون و ۵۶۰ هزار تومان تا دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت. به این معنی که اگر کسی در سال ۹۸ یک میلیون و ۵۶۰ هزار تومان حقوق میگیرد در سال آینده حقوقش به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد رسید و همه کسانی که زیر دو میلیون و ۸۰۰ هزارتومان حقوق میگیرند امکان رسیدن به حقوق ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومانی را ندارند مثلا اگر کسی یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان حقوق میگیرد حقوقش به ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان خواهد رسید این حکم شامل بازنشستگان، شاغلین و قراردادیها خواهد شد.
به گفته قوامی پیشنهاد دولت برای افزایش حقوق این گروه ۱۵ درصد و مصوبه قبلی کمیسیون تلفیق افزایش این حقوقها تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود که در مصوبه جدید اصلاح شد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق با اشاره به مصوبه این کمیسیون در مورد افزایش بیش از ۱۵ درصدی حقوقهای بین ۳ تا ۶ میلیون تومان نیز گفت: در طول سالهای اخیر این گروه درآمدی از بازنشستگان تا شاغلین به دلیل این که مجلس بیشتر گروههای پایین را تحت حمایت قرار میداد به صورت مناسب از مزایای افزایش حقوق برخوردار نشده بودند. به همین دلیل ما مصوبهای داشتیم که حقوقبگیران بین ۳ تا ۶ میلیون تومان داشتیم. البته از سه میلیون به بالا افزایش ۱۵ درصدی حقوق برای همه تسری مییابد ولی مقرر شد برای کسانی که بین ۳ تا ۶ میلیون تومان حقوق میگیرند ردیفی در نظر گرفته شود و حقوق این افراد به گونهای ترمیم شود که افزایش بیش از ۱۵ درصدی برای گروه حقوق بگیر ۳ تا ۶ میلیون تومان اعمال شود.
وی افزود: بر این اساس در سال ۹۹ بازنشستگان و شاغلین خصوصا فرهنگیان افزایش حقوق بیش از ۱۵ درصد که در لایحه دولت و مصوبه پیشین کمیسیون تلفیق پیش بینی شده بود خواهند داشت تا فاصلهای که سالهای گذشته کم شده بود ترمیم شود. دولت پیش از این ۶ هزار میلیارد تومان در لایحه پیش بینی کرده بود و کمیسیون تلفیق نیز سه هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان برای بازنشستگان فرهنگی دیده بود. همچنین قرار شد از طریق تصویب در هیات وزیران این مبالغ از منابع مذکور پیش بینی شود.
قوامی خاطرنشان کرد: بنای ما این بود که فاصلهی حقوقهای پایین و میانی حفظ شود و تفاوت معنی داری که باید بر اساس مدرک تحصیلی، رشته، سابقه کار و تجربه وجود داشته باشد مورد توجه قرار گیرد که البته جدول آن از سوی دولت تنظیم خواهد شد.
حقوق کارمندان و اساتید افزایش می یابد؟
حمیدرضا حاجی بابایی با اشاره به رد لایحه بودجه و شیوع ویروس کرونا گفت: به نظر میرسد برای برون رفت از مشکل موجود، دولت سریعتر باید لایحه بودجه را دریافت و برای سال آینده برنامهریزی کند، مجلس هم باید در این زمینه تعیین تکلیف کند.
وی افزود: پیشنهادی را با مشورت رئیس مجلس، رئیس سازمان برنامه وبودجه و رئیس کمیسیون تلفیق مطرح کردیم که بودجه بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی و آئین نامه داخلی به کمیسیون تلفیق واگذار شود و کمیسیون با اصلاحاتی آن را به روز کند تا در صحن مجلس شاهد حضور طولانی نمایندگان نباشیم و با رای مجلس از برزخ بودجه رهایی یابیم و راه برای مجلس آینده برای اصلاح باز باشد و دولت نیز امور جاریه را ادامه دهد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات ادامه داد: پس از مشاوره با رئیس مجلس و رئیس کمیسیون بودجه مقرر شد تا اصلاحاتی در بودجه به عمل آید که عبارت است از افزایش ۵۰ درصد فوق العاده شغل کارکنان لشکری وکشوری تا کف حقوق به ۳ میلیون افزایش یابد و حقوقهای پایین افزایش قابل توجهی داشته باشند و این سه میلیون شامل بازنشستگان لشکری و کشوری هم شود.
وی افزود: از جمله اصلاحات پیشنهادی این است که افزایش حقوق بالای ۷ میلیون تومان ۱۵ درصد باشد؛ به ویژه برای هیات علمی که اکثرا حقوق پایینی دارند. همچنین بر اساس اصلاحات پیشنهادی، حقوقهای بین ۳ میلیون تومان و ۷ میلیون تومان از درصد افزایش بالاتری برخوردار میشوند تا شکاف بوجود آمده بین حقوقهای ۳ میلیون تومان و حقوقهای بالای ۷ میلیون تومان برای کارکنان دولت جبران شود.
حاجی بابایی تاکید کرد: درخصوص بازنشستگان هم پیشنهاد این است که اعتبار ۶ هزار میلیارد تومان برای همسانسازی حقوق بازنشستگان به گونهای اجرایی شود که تا حقوق ۷ میلیون تومانی، همه بتوانند از همسان سازی حقوق استفاده کنند و این افزایش به سقف ۱۵ درصد آنها افزوده شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به اجرای ناقص نظام رتبهبندی و اعتراض فرهنگیان، از طرفی اجرای ۵۰ درصد افزایش فوق العاده شغل باید برای همه فرهنگیان به ویژه نیروهای خدماتی و اداری اجرا شود و به گونهای برنامه ریزی شود که با صدور این حکم، نسبت به اجرای حکم رتبه بندی چیزی از احکام فرهنگیان کاسته نشود البته این فرهنگیان عزیز را راضی نمیکند.
وی افزود: متاسفانه فرهنگیان با این فراز ونشیب دچار سختی هایی شدند که باید از طریق افزایش ۵۰ درصد و سقف ۳ میلیون و شکاف ۳میلیون تا ۷ میلیون تا حدودی جبران شود. امیدوارم در روزهای آینده شاهد اتفاقاتی باشیم که موجب آرامش خاطر کارکنان لشکری و کشوری و بازنشستگان شود.طبق اصل ۸۵ قانون اساسی مجلس میتواند در موارد ضروری اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیونهای داخلی خود تفویض کند.