یکشنبه, ۰۵ تیر ۱۴۰۱ ۲۱:۵۸

دلار پس از مذاکرات جدید ارزان می شود؟

دلار پس از مذاکرات جدید ارزان می شود؟
دور قبلی مذاکرات هسته‌ای، قیمت دلار را به ۲۵ هزار تومان رساند. حالا دور جدید مذاکرات در حالی استارت خورده که قیمت دلار بالای ۳۰ هزار تومان است. آیا شروع مذاکرات جدید، باعث ریزش دوباره قیمت دلار می‌شود؟

به گزارش تیتربرتر؛ مقامات اروپایی امروز در مسیر قطرند و قرار است دور جدید مذاکرات هسته‌ای این بار در قطر برگزار شود. همزمان با شروع مذاکرات، روند بازارها در تهران نزولی شده است.

قیمت سکه کانال ۱۵ میلیون تومان را از دست داد و وارد کانال ۱۴ میلیون تومانی شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم یک پله عقب نشست و وارد محدوده یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی شد.

قیمت دلار اما آرام و محتاطانه در حال تغییر است و دلار گام‌های بسیار کوچکی برای کاهش بر می‌دارد. این نشان می‌دهد که بازار ارز بسیار محتاط شده و مانند دفعات قبل به هر خبری در خصوص مذاکرات هسته‌ای واکنش نشان نمی‌دهد.

بررسی واکنش دلار در دور قبلی مذاکرات

بررسی واکنش دلار در دور قبلی مذاکرات
بررسی واکنش دلار در دور قبلی مذاکرات

احتمالا دلیل این مساله تجربیات قبلی بازار در خصوص مذاکرات هسته‌ای است. در دولت روحانی هر خبری در خصوص مذاکرات هسته‌ای به خصوص در دو سال پایانی دولت قیمت دلار را تحت تاثیر قرار می‌داد و دلار نزولی می‌شد. حتی چندین بار صف‌های شبانه فروش دلار تشکیل شد و تقاضا برای فروش دلار باعث ریزش قیمت دلار بود.

اما کم کم بازار نسبت به اخبار مذاکرات محتاط‌تر شد. به گونه‌ای که در موارد متعدد انتشار اخبار از سرگیری مذاکرات هسته‌ای نتوانست قیمت دلار را چندان تحت تاثیر قرار دهد.

بسیاری از کارشناسان معتقدند که دلار نسبت به اخبار برجام بی‌تفاوت شده و تنها یک خبر می‌تواند مسیر بازار را تغییر دهد؛ خبری مانند امضای نهایی برجام و بازگشت طرفین به آن.

مذاکرات هسته‌ای دو بار تاکنون قیمت دلار را از کانال ۳۰ هزار تومانی به زیر کشیده است. سال ۹۹ در دولت روحانی قیمت دلار به ۳۰ هزار تومان هم رسید. رکوردی بی‌سابقه در قیمت ارز.

اما آغاز مذاکرات هسته‌ای، دلار را نزولی کرد. بهار ۱۴۰۰ امید به توافق هسته‌ای چنان بالا رفت که قیمت دلار به ۲۴ هزار تومان هم رسید.

بار دوم، در دولت ابراهیم رئیسی بود که مذاکرات هسته‌ای توانست دلار ۲۹ هزار تومانی را در بازار آزاد به ۲۵ هزار تومان برساند. با وجود مقاومت شدید دلار، بهمن ماه سال گذشته اخبار وین درباره مذاکرات چنان امیدبخش بود که رسانه‌ها هر لحظه منتظر امضا و عکس یادگاری مذاکره‌کنندگان بودند. قیمت دلار در این مقطع کاهش داشت و در دور قبلی مذاکرات قیمت دلار بازار آزاد از ۲۹ هزار تومان پله پله کاهش پیدا کرد و نهایتا تا ۲۵ هزار تومان هم رسید.

پیش‌بینی قیمت دلار پس از مذاکرات قطر

پیش‌بینی قیمت دلار پس از مذاکرات قطر
پیش‌بینی قیمت دلار پس از مذاکرات قطر

اما روند صعودی قیمت‌ها از امسال دوباره آغاز شد و یک ماه قبل به اوج رسید و رکورد سال ۹۹ را هم شکست. اکنون دوباره زمزمه شروع مذاکرات در قطر شنیده می‌شود و مقامات اروپایی در راه دوحه هستند.

برخی به آینده این مذاکرات بسیار امیدوارند و برخی دیگر می‌گویند اختلافات میان ایران و آمریکا چنان زیاد است که نمی‌توان به احیای برجام امیدوار بود.

کارشناسان در این میان به نقش مهم روسیه هم اشاره می‌کنند و می‌گویند رفع تحریم‌های ایران آن هم در شرایط کنونی، ضربه بزرگی به بازار انرژی روسیه می‌زند و احتمالا روسیه به راحتی حاضر نباشد بازار انرژی اروپا را تقدیم ایران کند.

دلار هم همچنان مردد مانده و کاملا گوش به زنگ اخباری است که در روزهای آینده از قطر شنیده می‌شود. اگر آن خبر نهایی منتشر شود یا مذاکرات به آن مرحله نزدیک شود احتمال ریزش قیمت دلار وجود دارد. اما اگر نشود، احتمالا باید منتظر حرکت معکوس بازارها باشیم.

چندی پیش اکونومیست گزارشی منتشر کرد که در آن پیش‌بینی کرده بود که مذاکرات هسته‌ای در سال ۲۰۲۲ به نتیجه می‌رسد و این توافق قیمت دلار را به ۱۸ هزار تومان هم می‌رساند. اما کارشناسان داخلی معتقدند در صورت کاهش قیمت دلار، قیمت به زیر ۲۵ و ۲۶ هزار تومان نخواهد رسید. چون اقتصاد ایران کشش دلار ارزانتر را ندارد.

ادامه روند کاهشی نرخ دلار

ادامه روند کاهشی نرخ دلار
ادامه روند کاهشی نرخ دلار

کامران سلطانی‌زاده با بیان اینکه روند کاهشی نرخ دلار همچنان ادامه دارد، گفت: قیمت دلار در بازار از روز گذشته تاکنون 600 تومان ارزان‌تر شده و در بازار غیر رسمی تعداد فروشنده‌ها بیشتر از تعداد خریداران دلار است و بازار آزاد به سمت قیمت صرافی‌ها و بازار متشکل ارزی نزدیک می‌شود.

رئیس کانون صرافان افزود: در گذشته همیشه بازار آزاد تعیین کننده قیمت دلار بود اما اکنون بازار رسمی صرافی‌ها تعیین کننده شده و نرخ‌های بازار آزاد به سمت نرخ‌های بازار رسمی صرافی‌ها هدایت می شود.

سلطانی‌زاده گفت: امروز هر دلار آمریکا در کانال 29 تا 30 هزار تومان در بازار رسمی معامله شد و سهمیه هر فرد 2 هزار دلار یا 2 هزار یورو بود که در قبال ارائه گذرنامه ارائه می‌شد. 

وی افزود: در بازار متشکل ارزی هر دلار مسافرتی در کانال 27 هزار تومان به نرخ 27 هزار و 500 تا 27 هزار و 700 تومان معامله می‌شود که دلار مسافرتی در قبال ارائه بلیت سفر خارجی، ویزا، گذرنامه و بستگی به کشور مقصد این تعداد کمی تفاوت پیدا می‌کند.

رئیس کانون متشکل صرافان همچنین گفت: صادرکنندگان کم کم از بازار رسمی ارز استقبال می‌کنند و برای فروش ارز حاصل از صادرات خود اقدام می‌کنند و چون روند رو به کاهش است تعداد عرضه‌کنندگان بیشتر از خریداران دلار است.

تعدیل نرخ ارز پس بسته ارزی بانک مرکزی

افت بهای دلار از مرز ۳۴ هزار تومان در شرایطی رقم خورده است که در هفته پایانی خردادماه، بانک مرکزی از سیاست جدید ارزی خود رونمایی کرد و به صرافی‌ها اجازه خرید ارز اسکناسی صادرکنندگان را داد. همچنین به صرافی‌ها اجازه داده شد تا علاوه بر ارز صادرکنندگان، نسبت به خرید ارز از همه اشخاص حقیقی و حقوقی با نرخ توافقی به منظور فروش به متقاضیان اقدام کنند. این روند در نهایت منجر به افزایش عرضه ارز در صرافی‌ها و پاسخ به نیاز ارزی متفاضیان در سرفصل‌های مختلف ارزی شد. هرچند صرافان معتقدند برای کاهش فاصله نرخ غیررسمی و نرخ توافقی، بایستی بانک مرکزی در سرفصل‌های ارزی کنونی تجدید نظر کند و با تنوع بخشی به این سرفصل ها، متقاضیان واقعی که مجبور شده اند در بازار غیررسمی به دنبال تامین نیاز ارزی خود باشند را به سوی صرافی‌ها ببرد و ارز مورد نیاز خود را در سرفصل‌های جدید تهیه کنند.

آنچه دیگران میخوانند:

گردآورنده: زهرا فرامرزی