چهارشنبه, ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ ۲۲:۳۵
آخرین وضعیت توافق وین در ستال 1401:

پیشنهاد جدید ایران و آمریکا برای مذاکرات برجام / در انتظار لغو تحریم ها باشیم؟

آخرین وضعیت توافق وین در ستال 1401:
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه: حضور مورا نشان می‌دهد گفت‌وگوها را در مسیری که باید انجام شود، انجام می‌دهیم، اگر همین امروز ایالات متحده تصمیم خود را بگیرد و آنچه که از جیب مردم ایران برداشته برگرداند، بعد از سفر مورا می‌توانیم توافق کنیم.

به گزارش تیتربرتر؛ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی مواضع این کشور را درباره تلاش‌ها برای احیای توافق هسته‌ای و چالش‌های آن مطرح کرد.

پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات برجام

پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات برجام
پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات برجام

 

ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفت‌وگویی با این شبکه درباره تلاش‌ها برای احیای توافق هسته‌ای [برجام] گفت: این [طرح] هیچ وقت قطعی نبود، هیچ وقت برایمان معلوم نبود که بتوانیم به بازگشتی دوجانبه به پایبندی به (برجام) بازگردیم یا نه؛ بنابراین همیشه با شرکای‌مان در حال برنامه‌ریزی برای رخدادهای احتمالی بوده‌ایم.

پرایس با مطرح کردن ادعاهایی درباره سپاه پاسداران ایران گفت: شما از وزیر امور خارجه (آنتونی بلینکن) شنیده‌اید که سپاه پاسداران حملات تروریستی انجام داده است، ما نگران تهدید ناشی از سپاه پاسداران هستیم.

او در ادامه گفت: از ۱۰۷ تحریمی که این دولت از ژانویه ۲۰۲۱ بر ایران اعمال کرده است،  تا ۸۶ درصد آن‌ها علیه سپاه پاسداران یا وابستگان آن بوده است. ما از اختیارات خودمان استفاده کرده و با شرکایمان در منطقه همکاری می‌‎‌کنیم تا با سپاه پاسداران و تهدیدی که به طور بالقوه برای کارکنان نظامی ما و شرکایمان در منطقه ایجاد می‌کند، مقابله کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران و توافق هسته‌ای گفت: الان در مه ۲۰۲۲ ما همچنان بر این باوریم که اگر محدودیت‌هایی که توافق هسته‌ای ایجاد می‌کرد، دوباره بر ایران اعمال شود، برنامه هسته‌ای ایران دوباره به داخل جعبه بازگردانده می‌شود و زمان گریز[هسته‌ای] که الان چند هفته است، تا اندازه قابل توجهی طولانی‌تر خواهد شد.

پرایس با وجود تاکید چندباره مقامات ایران مبنی بر این که به کار بستن تسلیحات هسته‌ای در دکترین دفاعی ایران جایی ندارد، افزود: این که زمان گریز بسیار کم است، غیرقابل قبول می‌باشد. رئیس جمهور بایدن تعهد دارد که ایران هیچ گاه به یک سلاح هسته‌ای دست پیدا نکند.

پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات برجام
پیشنهاد آمریکا برای مذاکرات برجام

 

او با گفتن این که برجام تنها یک راه برای ممانعت از دست‌یابی ایران به یک سلاح هسته‌ای خواهد بود، بیان کرد که آمریکا و متحدانش در صورت لزوم، «به دنبال دیگر ابزارها» خواهند رفت تا اطمینان بیابند این اتفاق هیچ گاه نخواهد افتاد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پاسخ به اظهارات اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: ما به همکاری نزدیک با آژانس  بین‌المللی انرژی اتمی برای اطمینان یافتن از این که ایران بر تعهداتش پایبند است یا اطمینان‌یابی از این که ایران هیچ گاه نتواند به یک سلاح هسته‌ای دست بیابد، ادامه خواهیم داد.

به گزارش ایسنا، اظهارات پرایس درباره مذاکرات وین و تلاش‌ها برای احیای توافق هسته‌ای در پی این مطرح می‌شود که مذاکرات وین که در راستای احیای توافق هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایران از آن موقع آغاز شد، در پی برخی تحولات اخیر بین‌المللی از جمله حمله روسیه به اوکراین و کشمکش‌های تهران-واشنگتن بر سر برخی مسائل باقی مانده در مذاکرات، تا اطلاع ثانوی متوقف شده است.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران اخیرا در گفت‌وگویی درباره مذاکرات وین گفت: هدف ما در این مذاکرات رسیدن به توافقی قوی و بادوام است و از طرف آمریکایی خواسته‌ایم واقع بین باشد، تاکید کرده‌ایم لغو تحریم‌ها در تمامی بخش‌ها و ارائه ضمانت‌های اقتصادی یکی از مهم‌ترین نکات در دستور کار مذاکراتی ماست.

او همچنین مطرح کرد: من فکر می‌کنم طرف آمریکایی به خوبی به خطوط قرمز ایران واقف است و ما به مذاکرات ادامه می‌دهیم و به محض این که به نقطه توافق برسیم، نماینده ما در  اجرای برجام آخرین مراحل توافق را انجام خواهد داد.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده آن در مذاکرات وین قرار است ظرف چند روز آتی در تهران با علی باقری کنی، نماینده ایران در مذاکرات وین دیدار و طبق گفته مورا  «درباره حل اختلافات باقی‌مانده در مذاکرات» گفت‌وگو کنند.

مطالب مرتبط:

توافق وین وارد چه مرحله ای شده است؟

توافق وین وارد چه مرحله ای شده است؟
توافق وین وارد چه مرحله ای شده است؟

 

تارنمای شبکه الجزیره امروز (چهارشنبه) بدون اشاره به نام این مقام ایرانی از قول وی نوشت که این توافق به صورت شفاهی بوده و تا کنون در قالب سند مکتوب نشده است.

وی گفت که پیشرفت در مذاکرات وین بستگی به میزان جدی بودن و حسن نیت آمریکا دارد.

این مقام ایرانی از تضمین های اجرایی به عنوان برجسته ترین موضوع لاینحل باقی مانده در مذاکرات وین نام برد.

وی بیان کرد که ۶ موضوع مهم و کلیدی، اصل و اساس اختلافات با آمریکا در مذاکرات هسته ای را تشکیل می دهد.

مذاکرات ایران با کشورهای امضا کننده توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ (برجام) یعنی فرانسه، انگلیس، آلمان، روسیه و چین از بیش از یک سال پیش با مشارکت غیرمستقیم آمریکا در وین آغاز شد.

دور هشتم مذاکرات رفع تحریم‌ها که از ۶ دی‌ ۱۴۰۰ آغاز شد، از ۲۰ اسفند به پیشنهاد مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شده و مذاکره کنندگان برای مشورت‌های سیاسی به پایتخت‌های خود بازگشته اند.

قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت‌ وگوها، خواهان جمع‌بندی سریع‌تر مذاکرات هستند، اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیم های سیاسی ایالات متحده آمریکا در باره چند موضوع باقی‌مانده مهم و کلیدی است.

آمریکا در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» به طور یک جانبه از توافق برجام خارج شد و مذاکرات در باره پرونده هسته ای ایران در ماه مارس گذشته (اسفند) به سبب عدم همراهی و جدی نبودن آمریکا متوقف شد.

در تازه ترین تحول، «انریکه مورا»، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌ کننده مذاکرات وین دیروز (سه شنبه) اعلام کرد که به منظور پیگیری مذاکرات وین راهی تهران شده است.

مورا با انتشار پیامی در حساب توئیتری خود نوشت که در این سفر با «علی باقری کنی»، معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکره کننده ارشد ایران و همچنین دیگر مقام های کشورمان در مورد مذاکرات وین و سایر مسائل دیدار خواهد کرد.

وی افزود:‌ کار برای رفع شکاف های باقی مانده در مذاکرات (وین) ادامه دارد.

این برای دومین بار از زمان تنفس در مذاکرات وین است که مورا راهی تهران می‌شود. انتظار می‌رود که او با ارائه پیشنهادهای منطقی که نگرانی‌های مشروع ایران را تامین کند به دیدار مقام‌های کشور برود.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان دیروز گفت که حضور مورا نشان می‌دهد گفت‌وگوها را در مسیری که باید انجام شود، انجام می‌دهیم، اگر همین امروز ایالات متحده تصمیم خود را بگیرد و آنچه که از جیب مردم ایران برداشته برگرداند، بعد از سفر مورا می‌توانیم توافق کنیم.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: محسن رضوی