شنبه, ۲۳ مرداد ۱۴۰۰ ۱۲:۰۴

رئیسی یارانه شهریور 1400 را افزایش می دهد؟

رئیسی یارانه شهریور 1400 را افزایش می دهد؟
یکصدوبیست‌وششمین مرحله از یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی ساعت ۲۴ چهارشنبه همزمان با ۲۰ مردادماه به حساب سرپرستان خانوار واریز خواهد شد، حالا همه منتظر تغییرات جدید در یارانه شهریور هستند.

به گزارش تیتربرتر؛ یارانه ای که سال 89 توسط احمدی نژاد طراحی شده دولت های روحانی تغییری در آن ایجاد نکرد و حالا دولت رئیسی باید برای افزایش آن تصمیم بگیرید.ابراهیم رئیسی وعده داده که برای کاهش هزینه خانواده‌ها کارت اعتباری معیشت صادر می‌شود. بر این اساس به‌ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول ۲۰۰ هزار تومان و دو دهک بعدی ۱۵۰ هزار تومان اعتبار ماهانه قرض‌الحسنه با کارمزد دو درصد تخصیص یابد.

یعنی یک خانواده پنج نفره در دهک‌های اول، دوم و سوم از آذر علاوه بر یارانه نقدی و معیشتی، کارت اعتباری به مبلغ یک میلیون تومان دریافت می‌کند.

این خانواده در آذر ۲۰۵ هزار تومان یارانه معیشتی بنزین، ۲۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه نقدی و یک میلیون تومان کارت اعتباری دریافت می‌کند، در مجموع یک میلیون و ۴۳۲ هزار تومان.

حالا اگر این خانواده در دهک سوم و چهارم باشد، ۲۰۵ هزار تومان یارانه معیشتی بنزین، ۲۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان و ۷۵۰ هزار تومان کارت اعتباری دریافت می‌کنند.

این پنج دهک در واقع همان ۶۰ میلیون نفری هستند که هر دو یارانه معیشتی و نقدی را دریافت می‌کنند، با عملی شدن وعده ابراهیم رئیسی یارانه این ۶۰ میلیون نفر بیش از سه برابر می‌شود و از ۴۳۲ هزار تومان به یک میلیون و ۴۳۲ هزار تومان می‌رسد.

افزایش یارانه شهریور 1400؟

رئیسی یارانه شهریور 1400 را افزایش می دهد؟
رئیسی یارانه شهریور 1400 را افزایش می دهد؟

 

نخستین یارانه نقدی دولت ابراهیم رئیسی واریز شد. مبلغ یارانه واریزی همان ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی بود که از سال ۸۹ تاکنون به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود.

اما با توجه به وعده افزایش یارانه‌ها در دولت جدید، یارانه شهریور ماه چقدر است و آیا قرار است تغییر کند؟  مساله حذف برخی از دهک‌های درآمدی از لیست یارانه‌بگیران مدت‌هاست که مطرح است. اما مساله افزایش یارانه نقدی حداقل در دولت روحانی راه به جایی نبرد. اما حالا با روی کار آمدن دولت رئیسی این سوال پیش آمده که آیا یارانه‌ نقدی افزایش می‌یابد؟

بر اساس آنچه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ آمده خبری از افزایش یارانه نقدی نیست و دولت اعتبار جدیدی برای افزایش یارانه‌ها در نظر نگرفته است. اما ترکیب تیم اقتصادی دولت رئیسی و وعده‌های انتخاباتی او این گمانه را ایجاد کرده که احتمالا یارانه‌ها باید افزایش یابد.

در زمان مبارزات انتخاباتی ابراهیم رئیسی شش وعده معیشتی برای خانوارها داده بود که دو وعده آن مربوط به پرداخت کارت اعتباری معیشتی ۱۰۰ و ۲۰۰ هزار تومانی بود.

ابراهیم رئیسی وعده داده بود در صورتی که رئیس جمهور شود، به خانوارهای دهک اول، دوم و سوم کارت اعتباری معیشتی ۲۰۰ هزار تومانی بدهد و به خانوارهای دهک چهارم و پنجم کارت معیشت ۱۰۰ هزار تومانی.اما او همان زمان هم گفته بود که این وعده به محض روی کار آمدن دولت او محقق نمی‌شود و احتمالا مشمولان از آذرماه باید منتظر اجرای این طرح و دریافت یارانه جدید باشند. پس بر این اساس باید گفت مبلغ یارانه شهریور ماه تغییری نخواهد کرد و به روال قبل است.

اما ترکیب تیم اقتصادی کابینه رئیسی هم به گونه‌ای است که احتمال می‌رود مساله افزایش یارانه‌ها در این دولت کلید بخورد.حجت‌الله عبدالملکی که به عنوان وزیر کار دولت رئیسی معرفی شده است، طرفدار افزایش یارانه‌هاست. او در سال ۹۶ مساله افزایش یارانه نقدی را مطرح کرده و گفته بود « قابلیت سه برابر شدن یارانه‌ها برای سه دهک اول وجود دارد.»

حالا چنانچه او بتواند از مجلس رای اعتماد بگیرد احتمالا یکی از برنامه‌های او افزایش یارانه نقدی است. البته اگر بودجه دولت اجازه بدهد.مسعود میرکاظمی هم گزینه دیگری است که طرفدار افزایش یارانه‌هاست. میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت رئیسی است. فردی که تخصیص اعتبار یارانه و تعیین بودجه در سازمان تحت نظر او انجام می‌شود. او هم از همان زمان اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها، این اقدام را کار بزرگی خوانده بود.

مجموع این عوامل نشان می‌دهد که احتمال افزایش یارانه نقدی در دولت رئیسی وجود دارد اما نه از ماه آینده. بر این اساس یارانه‌بگیران احتمالا در چند ماه باقیمانده باید منتظر دریافت یارانه‌ای معادل ماه‌های قبل باشند. اما پس از آن ممکن است مبلغ یارانه‌ها افزایش پیدا کند.

مطالب مرتبط:

سناریوهای روبروی رئیسی برای یارانه ها

سناریوهای روبروی رئیسی برای یارانه ها
سناریوهای روبروی رئیسی برای یارانه ها

 

پرداخت های یارانه نقدی که ادامه روند ۱۰ سال گذشته  است، اکنون بعد از دولت دهم تا دوازدهم، به دولت سیزدهم نیز رسیده است. اما این‌که آیا دولت جدید به این رویه ادامه خواهد داد یا خیر و دست به اصلاحات جدی در این روند معیوب که سراسر هزینه برای دولت است و نتیجه مثبت آن چشمگیر نیست هنوز در ابهام قرار دارد.

 به هر حال  در مواضع پیش از انتخابات رئیسی و حتی بعد از آن، تاکید قابل توجهی به شیوه پرداخت یارانه در دولت وی نبوده و تا کنون برنامه مشخصی ارائه نکرده است، ولی در هر صورت آنچه که این دولت برای یارانه‌ها در دستور کار دارد دیر یا زود اعلام خواهد شد.

این در شرایطی است که از زمان شروع پرداخت یارانه‌های نقدی از سال ۱۳۸۹ ، مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان ثابت بوده و از سویی لیست یارانه‌بگیران به صورت محسوسی تغییر نکرده و غربالگری موثری نشده است؛ به طوری که همواره حدود ۹۵ درصد از ایرانی‌ها در جمع یارانه‌بگیران ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی قرار داشته‌اند و با وجود چالش‌های بسیاری که از سوی مجلس، کارشناسان و حتی مسئولان دولتی برای غربالگری یارانه‌بگیران وجود داشته تاکنون اقدام محکم و قابل اطمینانی جهت پرداخت هدفمند یارانه انجام نشده است.

دولت یازدهم که در شعارهای انتخاباتی خود بارها از حذف یارانه پردرآمدها و پرداخت هدفمند یارانه‌های نقدس سخن گفته بود در عمل به نتیجه‌ای نرسید و حتی زمانی که ثبت نام مجدد را برای متقاضیان در نظر گرفت در نهایت بازهم بیش از ۷۰ و چند میلیون نفر ثبت نام کرده که به طور حتم در بین آنها افراد غیرنیازمند وجود داشتند و بعد از آن با وجود تکلیف‌های قانون بودجه در چند سال برای حذف سه دهک بالای درآمدی باز هم دولت اقدام جدی انجام نداد و به بهانه این‌که حذف یارانه‌بگیران ممکن است تبعات اجتماعی داشته و افراد نیازمند نیز در بین آنها حذف و آسیب ببینند از غربالگری دست کشید.

در هر صورت پرداخت یارانه‌های نقدی در دولت گذشته نه تنها براساس قانون پیش نرفت، بلکه یارانه جدیدی تحت عنوان یارانه معیشتی از محل افزایش قیمت بنزین نیز به آن اضافه شده و حدود ۶۰ میلیون نفر از جمع یارانه‌بگیران ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی نیز این یارانه را دریافت می‌کنند.

براین اساس، دولت رئیسی اکنون در بخش یارانه‌های نقدی لیست بالغ بر ۷۷ میلیون نفری یارانه‌بگیران نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی با هزینه حدود ۴۲ هزار میلیارد تومانی در سال و همچنین لیست یارانه‌بگیران معیشتی با حدود ۶۰ میلیون نفر و هزینه سالانه ۳۰ هزار میلیارد تومانی را تحویل گرفته است که در مجموع باید در ماه برای حدود ۱۳۷ میلیون نفر یارانه تامین کند. 

طی این سالها تا مرز ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بابت همین یارانه های نقدی که در ظاهر رقم چشمگیری نیست پرداخت شده و در برخی مواقع نه تنها این پرداخت موجب شده که سهم بخش های دیگر تعیین شده در قانون از محل درآمد هدفمندی پرداخت نشود بلکه کسری به حدی بوده که به استقراض از بانک مرکزی نیز کشیده است، در این شرایط این انتظار از دولت جدید وجود دارد که بالاخره بعد از حداقل پرداخت یک دهه یارانه غیرنقدی غیرهدفمند و البته در مواردی مغایر  با قانون هدفمندی یارانه‌ها در این رابطه اصلاحات اساسی صورت دهد. 

آنچه دیگران می خوانند:

گزارش از علی اکبر رضایی