جمعه, ۱۵ مرداد ۱۴۰۰ ۰۹:۱۰
بررسی بازار سرمایه در دولت جدید:

سرنوشت بورس بعد از مراسم تحلیف رئیسی

بررسی بازار سرمایه در دولت جدید:
بورس در سال 1400 در کانال یک میلیون واحدی ثابت مانده و دیروز با اجرای مراسم تحلیف رسما رئیسی، رئیس جمهور شد و حالا همه منتظر اولین تغییرات را در بورس مشاهده کنند.

به گزارش تیتربرتر؛ مراسم تحلیف سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران با حضور مهمانان خارجی و داخلی در محل مجلس شورای اسلامی برگزار شد .پس از این مراسم آیت الله رییسی رسما فعالیت خود را به عنوان هشتمین رییس جمهور آغاز خواهد کرد .

 آخرین روز معاملاتی این هفته برای بورس‌بازان خوشایند بود. جایی که نماگر اصلی تالار شیشه‌ای با ثبت رشد ۲/ ۲ درصدی پس از ۷ ماه تلاش توانست ابرکانال ۴/ ۱ میلیون واحدی را بازپس بگیرد. بورس چهارشنبه رکوردهای دیگر نیز داشت. ارزش معاملات خرد سهام به بیشترین میزان سهام و ارزش آنها، یکی از کمترین مقادیر سال‌جاری رسید و در مقابل برای تعداد صف‌های فروش سهام و ارزش آنها، یکی از کمترین مقادیر سال ۱۴۰۰ رقم خورد.

مهم ترین پیام های رئیسی برای بازارها

titrebartar.com

 

 ابراهیم رئیسی در مراسم تنفیذ و تحلیف هرچند از ثبات سخن گفته اما درباره تحول هم اظهاراتی داشته است. او همچنین از تلاش برای رفع تحریم هم سخن گفته اما در عین حال بر ارتباط با همسایگان تاکید کرده است. اشاره به کسری بودجه و در عین حال سخن گفتن از مهار تورم نیز بر ابهامات بیشتر افزوده است. اما ۱۰ پیام او برای اقتصاد و بازارها چه جملاتی بود؟

ـ ظرفیت‌های منطقه‌ای ایران حامی صلح و ثبات در کشورها است و صرفا برای مقابله با تهدید قدرت‌های سلطه‌گر و ظالم به‌کار گرفته می شود.

ـ من دست دوستی و برادری به سوی همه کشورهای منطقه به خصوص همسایگان دراز می‌کنم و دست آن‌ها را به گرمی می‌فشارم. نظام جمهوری اسلامی، سلاح اتمی را شرعا به فتوای رهبر معظم انقلاب برخود حرام می‌داند و این سلاح هیچ جایگاهی در استراتژی دفاعی ایران ندارد.

ـ سیاست فشار و تحریم موجب انصراف ملت ایران از پیگیری حقوق قانونی خود از جمله حق توسعه نمی‌شود. ایران از هر طرح دیپلماتیک برای لغو تحریم‌ها حمایت می‌کند.

ـ در دولت مردمی جناح‌های سیاسی، دسته‌بندی‌های قومی و مذهبی و گروهی رنگ می‌بازد و همه مردم دست در دست یکدیگر برای تحقق ایران قوی ذیل پرچم مقدس جمهوری اسلامی هم پیمان می‌شوند.

ـ ایجاد شفافیت حداکثری در اقتصاد، خشکاندن ریشه‌های فساد و رانت‌خواری، مقاوم‌سازی اقتصاد در مقابل تکانه‌ها، مهار تورم و گرانی، تقویت ارزش پول ملی، بازگرداندن ثبات به اقتصاد کشور،‌حمایت از تولید ملی، تلاش برای خودکفایی در تامین نیازهای اساسی مردم، پیشرفت فناورانه و دانش بنیان، مدیریت بهینه معادن و منابع آب، گاز و نفت کشور،‌ توجه به تغییرات اقلیمی و صیانت از محیط زیست را با قدرت دنبال می‌کنیم.

ـ مردم می‌خواهند آزادی‌های اجتماعی و فرهنگی آنها مجدانه پیگیری شود و به معنای واقعی کلمه انقلاب اسلامی محقق شود.

ـ آنچه مردم از دولت جدید خواستند یک تحول است. این تحول برای کشور اجتناب‌ناپذیر است. باید این تحول اتفاق بیفتد. برنامه دولت، برنامه تحول است. این تحول متکی به سند بسیار ارزشمند و ماندگار بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی است که مستند اقدامات دولت خواهد بود.

ـ کسری بودجه، ثبات بازار سرمایه و بورس، کنترل تورم و گرانی‌ها، آب و برق و کرونا از جمله مسائل فوری و ضروری است که از امروز دولت با آن مواجه است و باید دنبال شوند.

ـ حتماً به دنبال رفع تحریم‌های ظالمانه خواهیم بود، البته حتماً سفره مردم و اقتصاد را شرطی نخواهیم کرد و آن را به اراده بیگانگان گره نخواهیم زد.

ـ آنچه از همه بیشتر مشکل ایجاد کرده، علاوه بر آسیب دیدن سفره و کسب و کار مردم، آسیب به اعتماد مردم است. مردم دولتی خواستند که این آسیب را جبران و اعتماد را به مردم بازگرداند و فاصله بین ملت و دولت را کاهش دهد. رابطه بین ملت و دولت همواره می‌تواند بسیار گره‌گشا باشد.

آخرین وضعیت بورس در دولت جدید

آخرین وضعیت بورس در دولت جدید
آخرین وضعیت بورس در دولت جدید

 

سازمان بورس در آخرین روزهای دولت دوازدهم اقدامی مثبت برای مقابله با رانت در بازار سرمایه انجام داد که مورد استقبال فعالان این بازار قرار گرفته است. به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در هفته گذشته نامه هایی از سوی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس خطاب به بیمه مرکزی، بانک مرکزی، شورای رقابت و شرکت ملی پالایش و پخش ارسال شد. این نامه ها جهت معرفی افرادی است که به اطلاعات نهانی و اثرگذار بر شرکت های بورسی دسترسی دارند.

سعید ابراهیمی تحلیلگر بازار سرمایه در این مورد گفت: این اتفاق که در دستور کار سازمان بورس قرار گرفته می تواند در صورت اجرای صحیح، منافع سهامداران و شرکت های بورسی را تحت تاثیر قرار دهد. می توان این اقدام سازمان بورس را یکی از مهم ترین و جدی ترین اقدامات برای جلوگیری از رانت و فساد در بازار سرمایه به شمار آورد. در راستای این اقدام، تمام افرادی که به هر نحوی به اطلاعات نهانی دسترسی دارند، شناسایی شده و اقدامات لازم جهت نظارت و پیش گیری استفاده نادرست از این اطلاعات منظور خواهد شد.

وی گفت: اخذ این اطلاعات تاثیری در قیمت سهام شرکت ها ندارد و صرفا جهت حمایت از حقوق سهامداران و عدم پخش اطلاعات نهانی جهت سوء استفاده افراد خاص است که گامی موثر برای مبارزه با رانت در بازار سرمایه ایران محسوب می شود. اجرای اصولی این قانون می تواند بازار سرمایه ایران را یک گام به سمت جهانی شدن و تطبیق با بازار آزاد، جلو ببرد.

مطالب مرتبط:

تاثیر برجام بر بورس در دولت جدید

تاثیر برجام بر بورس در دولت جدید
تاثیر برجام بر بورس در دولت جدید

 

اینگونه که پیداست بورس‌بازان واکنشی سبز به افزایش ریسک احیای برجام نشان داده‌اند. جایی‌که سهام دلاری جای خود را در سبد خرید سرمایه‌گذاران پیدا کردند اما گروه‌های برجامی در این روز سبز با افزایش فشار فروش مواجه بودند و بعضا در محدوده منفی تابلو مورد دادوستد قرار گرفتند.

صعود بورس به ارتفاع 4/ 1 میلیون واحدی درحالی رقم خورد که ارزش معاملات خرد هم رقم قابل‌توجه 5790 میلیارد تومان را ثبت کرد که بیشترین میزان این متغیر در سال 1400  تا کنون است. عطش اهالی سهام برای شرکت در دادوستدهای روز گذشته خود را در صف‌های خرید نیز نشان داد و 186 نماد بورسی با رشد قیمت معاملات خود را سپری کردند و در این میان 67 نماد نیز با صف خرید معادل 646 میلیارد تومان همراه شدند. از ابتدای سال تاکنون بورس با چنین حجم و ارزش تقاضایی همراه نشده بود.

با این حال نکته‌ای که این روزها در معاملات سهام جلب‌توجه می‌کند، تمرکز نقدینگی در سهام بزرگ و کالایی است. شرایطی که سبب‌شده در کنار صعود 5/ 22درصدی شاخص‌کل در 7 هفته اخیر (در این برهه زمانی شاخص سهام رشدی متوالی را تجربه کرده است)، شاخص هم‌وزن با افزایش کمتر از 17درصدی همراه شود.

تاثیر تحولات منطقه بر بورس

افزایش تنش‌های منطقه‌ای این روزها بار دیگر نگاه‌ سرمایه‌گذاران را به تالار شیشه‌ای معطوف کرده است، جایی‌که در ابتدا حادثه نفتکش متعلق به رژیم صهیونیستی رخ داد و در ادامه خبرهایی درباره ربوده‌شدن یک کشتی اماراتی (آسفلت‌پرینسس) در دریای عمان  منتشر شد، در تصور بورس‌بازان احتمال احیای برجام حداقل برای چندماه آینده را منتفی می‌کند. اما دلیل واکنش سبز بورس به خبرهای ضدبرجامی چیست؟ حدود 60 درصد از ارزش‌کل بازار سهام در اختیار سهام کامودیتی‌محوری است که تحت‌عنوان صنایع دلاری نیز شناخته می‌شوند. قیمت‌گذاری داخلی محصولات این صنایع بر اساس نرخ دلار و فروش صادراتی آنها نیز ارزی است، از این‌رو با توجه به ماهیت صادراتی این صنایع، افزایش نرخ ارز، مزیت صادراتی را بالا برده و با ثبات قیمت‌های جهانی سودآوری این شرکت‌ها بیشتر می‌شود و به‌دنبال آن ارزش بازار بالاتری کسب می‌کنند. در واقع نرخ ارز، قیمت نسبی پول خارجی به پول داخلی است که به‌عنوان یکی از عوامل کلان اقتصادی، همواره مورد‌توجه جامعه اقتصادی و مالی بوده است.

این نرخ بیانگر شرایط اقتصادی کشور بوده و عاملی برای مقایسه اقتصاد ملی با اقتصاد سایر کشورها است. در این میان با توجه به صادراتی و وارداتی بودن شرکت‌های فعال در بازار سهام و میزان وابستگی آنها به نرخ ارز، نوسانات نرخ دلار می‌تواند تاثیرات متفاوتی بر منابع پذیرفته‌شده در بورس و شرکت‌ها بگذارد. به‌عبارت دیگر در صورتی‌که یک بنگاه اقتصادی برای تامین مواد اولیه، خرید تجهیزات و تکنولوژی تولید از تقاضاکنندگان ارز باشد، تغییرات نرخ ارز می‌تواند برنامه‌های تولیدی این شرکت‌ها را دستخوش تغییراتی کرده و بهای تمام‌شده محصولات تولیدی این دسته از بنگاه‌ها را افزایش یا کاهش دهد.

در مقابل افزایش نرخ ارز برای شرکت‌های صادرات‌محور، اثری مثبت در پی دارد. به این ترتیب با رشد نرخ دلار، محصولات تولیدی این شرکت‌ها با قیمت بالاتری به فروش رفته و سودآوری بیشتری نصیب آنها می‌شود. در حال‌حاضر همانطور که اشاره شد برآیند افزایش نرخ دلار به نفع 60 درصد شرکت‌های فعال در بورس تهران ارزیابی می‌شود و از این منظر نقش حمایتی رشد این نرخ بر وضعیت آتی بورس تهران کاملا عیان است. هر چند روز گذشته ریسک‌های محیطی به رشد نرخ دلار منتهی نشد اما از نگاه معامله‌گران افزایش ریسک احیای برجام به معنای احتمال تحریم‌های اقتصادی جدید در کنار تحریم‌های گذشته و در نتیجه افزایش انتظارات تورمی است که طبیعتا می‌تواند به رشد نرخ اسکناس آمریکایی بینجامد.

روز گذشته نیز شاهد جابه‌جایی پول از صندوق به سمت سهام بودیم، از این‌رو در جریان دادوستدهای روز چهارشنبه در حالی‌که صندوق‌های معامله‌پذیر شاهد خروج 169میلیارد و 195 میلیون تومانی سهامداران حقیقی بودند که این روند در بازار سهام با جابه‌جایی سهامی به ارزش 59 میلیارد تومان در مسیر حقوقی به حقیقی دنبال شد. به‌نظر می‌رسد رفته رفته شاهد بازگشت اعتماد سرمایه‌گذاران به تالار شیشه‌ای باشیم. وضعیتی که سبب شده تا سرمایه‌ها از پناهگاه امن خود خارج شده و در انتظار کسب سودی معقول روانه بازار سهام شوند.

در روزی که شاخص سهام صعود 2/ 2 درصدی را تجربه کرد، بازیگران حقیقی در نقش خریدار ظاهر شدند. در این مسیر روز چهارشنبه هر‌چند به لحاظ مقداری شاهد جابه‌جایی سهام در مسیر حقیقی به حقوقی بودیم اما از منظر ارزشی سهامی به ارزش حدود 58 میلیارد و 696 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد بورس تهران منتقل شد.

موضوعی‌که با توجه حقیقی‌ها به سهام گرانقیمت بازار رقم خورد. در میان 39 صنعت فعال بورسی نیز دیروز بیشترین خالص خرید بازیگران حقیقی در سهام زیرمجموعه گروه محصولات شیمیایی رقم خورد. به این ترتیب دیروز در میان پتروشیمی‌ها سهامی به ارزش 156 میلیارد و 370 میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران خرد افزوده شد.

پس از آن نیز شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی با محوریت «وغدیر» شاهد خالص تغییر مالکیت سهامی به ارزش 81 میلیارد و 617 میلیون تومانی در مسیر حقوقی به حقیقی بودند. در آنسوی بازار بانکی‌ها در اولویت نخست حقیقی‌ها برای خروج قرار گرفتند و در زیرمجموعه‌های این گروه شاهد خالص فروش 55 میلیارد و 796 میلیون تومانی سهامداران خرد بودیم.

بورس در هفته گذشته

در روزی که شاخص‌کل بورس تهران با رشد 2/ 2 درصدی همراه شد، از 334 نماد معامله شده، قیمت پایانی 186‌سهم (56 درصد) مثبت بود و در مقابل 140‌سهم (42درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار 67 نماد (20درصد) صف خریدی به ارزش 646 میلیارد تومان تشکیل دادند‌ اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در 29 نماد بورسی (9‌درصد) به ارزش 218میلیارد تومان بودیم.

در فرابورس ایران اما در روزی که آیفکس رشد 4/ 1درصدی را ثبت کرد، 138 نماد معامله شدند که در این میان قیمت پایانی 71‌سهم (51 درصد) مثبت و 64‌سهم (46‌درصد) منفی بود. در این بازار 19 نماد (14‌درصد) صف خریدی به ارزش 133میلیارد تومان تشکیل دادند اما 12 نماد (9درصد) نیز با صف فروشی به ارزش 157 میلیارد تومان مواجه شدند.

بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد 114 نماد بود. در این میان 50‌سهم (44درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد دادوستد 58‌سهم (51 درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز 31 نماد (27درصد) صف خریدی به ارزش 140 میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به 46نماد (40 درصد) با ارزشی بالغ بر 420 میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: علی اکبر رضایی