چهارشنبه, ۰۲ تیر ۱۴۰۰ ۰۹:۳۹
خطر سقوط مزارشریف

جزئیات درگیری ها در مزارشریف افغانستان

خطر سقوط مزارشریف
درگیری ها در مزارشریف افغانستان خطر سقوط این شهر را افزایش داده است.

به گزارش تیتربرتر؛ رسانه های افغانستان خبر از این می دهند که افراد طالبان دوشنبه ۶ شهرستان را در استانهای بلخ، قندوز و اورزگان تصرف کردند و بعد از ظهر روز دوشنبه تعدادی از افراد این گروه از کمربند امنیتی شهر مزارشریف عبور و عکسی از حضور خود در دروازه ورودی شهر در فضای مجازی منتشر کردند.

مزارشریف آیا سقوط می کند؟

مزارشریف آیا سقوط می کند؟
مزارشریف آیا سقوط می کند؟

 

به دنبال انتشار این تصویر،شماری از فرماندهان سابق جهادی ،نمایندگان مجلس و مردم خود را برای دفاع از مزار شریف آماده کردند.

«محمدافضل حدید» رئیس شورای استانی بلخ در گفت وگوهای با رسانه های محلی افغانستان تائید کرده بود که طالبان از کمربند امنیتی شهر مزارشریف عبور کرده و جنگ در حومه شهر جریان دارد.

«عباس ابراهیم زاده» نماینده استان بلخ در مجلس افغانستان عازم مزارشریف شد و اعلام کرد که تا آخرین قطره خون خود در کنار نیروهای امنیتی از شهر مزارشریف دفاع خواهند کرد.

«عطامحمد نور» رئیس حزب جمعیت اسلامی افغانستان نیز از هواداران خود در شمال خواست که با بسیج مردمی از شهر دفاع کنند و اعلام کرد که امروز سه شنبه وی نیز برای دفاع از مردم به مزارشریف خواهد رفت.

بسیج مردم علیه طالبان در استانهای جوزجان، فاریاب، تخار، بغلان، پروان و قندوز نیز آغاز شده و پس از رسیدن طالبان در حومه مرکز این استانها مردم برای دفاع از شهر آماده شده اند.

تسلط گروه طالبان بر تعدادی از شهرستانها طی یک ماه گذشته و تصرف تعدادی از مقرهای فرماندهی پلیس باعث شده که مردم خود را برای دفاع از شهرها آماده کنند.

«میررحمان رحمانی» رئیس مجلس افغانستان نیز دیروز در نشست علنی مجلس از دولت خواست که برای مردم سلاح و تجهیزات نظامی فراهم کند تا آنها در کنار نیروهای امنیتی از شهر و روستاهای خود دفاع کنند.

وی در نشستی که دیروز با رئیس جمهوری و فرماندهان جهادی سابق در کاخ ریاست جمهوری برگزار  شد از رئیس جمهوری  خواست که  با بسیج عمومی از کمک مردم برای دفاع از شهرها کمک بگیرد.

برخی آگاهان نظامی و سیاسی بر این باورند که دست‌های پشت پرده و برخی حلقه هایی از درون دولت در سقوط شهرها نقش دارند.

«گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی افغانستان به طلوع نیوز گفت که دلیل سقوط  شهرها وابسته بودن نیروهای افغان به حمایت هوایی و زمینی نیروهای خارجی است و اکنون که این پشتیبانی کم شده نیروهای دولتی شکست می خورند.

به باور حکمتیار از طرف دیگر برخی شهرستانها بدون هیچ مقاومتی با تمام تجهیزات به طالبان واگذار شده است که این روند نیز مشکوک و از دست داشتن افراد پشت پرده در این رویدادها حکایت دارد.

نمایندگان بخش شمال افغانستان تأکید کردند اکنون در گیری‌ها بین دوطرف در پنج شهر شمال کشور نیز آغاز است که از شهرهای میمنه در فاریاب،  تالقان در تخار، پلخمری بغلان و قندوز و مزارشریف نام می برند.

نمایندگان شمال افغانستان برای بسیج مردمی علیه  طالبان راهی استانهای خود شدند واعلام کردند که در کنار نیروهای امنیتی از کشور و  مردم دفاع می کنند.

مطالب مرتبط:

طالبان تا کجا پیش رفته است؟

طالبان تا کجا پیش رفته است؟
طالبان تا کجا پیش رفته است؟

 

طالبان در‌‌ حالی ‌بر پیروزی‌های خود افزوده که مذاکرات نیز به بن‌بست رسیده است. دستاوردهای طالبان در‌‌حالی ‌است که پنتاگون اعلام کرده تا اوایل سپتامبر نیروهای خود را از افغانستان بیرون خواهد کشید.

«اینام الدین رحمانی»‌ سخنگوی پلیس استانی‌ می‌گوید درگیری در اطراف منطقه «امام صاحب» اواخر روز یکشنبه آغاز شد و تا نیمه روز دوشنبه طالبان مراکز اصلی شهر را گرفت و مرکز فرماندهی پلیس را هم تصرف کرد. به‌نظر می‌رسد طالبان در حال بسط دامنه قدرت و نفوذ خود در شمال افغانستان است.

به نوشته گزارشگر آسوشیتدپرس، منطقه «امام صاحب» به لحاظ استراتژیک نزدیک مرز شمالی افغانستان با تاجیکستان است که مسیر کلیدی و مهم تامین و تدارکات از آسیای مرکزی است. رحمانی گفت که پلیس و سربازان ارتش ملی افغانستان به طور مشترک به دفاع از این منطقه برخاسته‌اند اما معلوم نیست چه میزان تلفات داده‌اند.

بر این تلفات باید نیروهای امنیت ملی و وزارت دفاع را هم افزود. همچنین معلوم نیست طالبان متحمل چه میزان خسارت شده است. با این حال، ذبیح الله مجاهد اعلام کرد که منطقه «امام صاحب» در دست این گروه است. بسیاری از ساکنان مناطق شمالی از قندوز و امام صاحب گرفته تا مزار شریف و... در حال حرکت به سوی کابل هستند.

سیدمحمد موسوی که با خانواده‌اش از مزارشریف به کابل رفته می‌گوید: «طالبان در کل جاده مشاهده می‌شوند. آنها خودروها را متوقف و بازرسی می‌کنند. ما خیلی ترسیده بودیم.» او پس از رسیدن به کابل با آسوشیتدپرس سخن گفت. موسوی می‌گوید در روزهای اخیر طالبان کنترل چندین منطقه در سه استان شمالی قندوز، بغلان و بلخ را در دست گرفته‌اند.

در همین راستا، خبرگزاری آناتولی هم گزارش داد که «محمد افضل حدید»، رئیس شورای ولایتی بلخ، روز دوشنبه در جمع خبرنگاران اعلام کرد: «شبه‌نظامیان طالبان صبح دوشنبه حمله مسلحانه به شهر بلخ را آغاز کردند.»

رئیس شورای ولایتی بلخ افزود: «در پی این حملات، طالبان کنترل شهر را به دست گرفته و شبه‌نظامیان تا دروازه‌های ورودی بلخ پیشروی کردند. درگیری همچنان ادامه دارد.» این درحالی است که طالبان مدعی شده‌ کنترل بلخ را کاملا به دست گرفته و حملات را به سوی مزار شریف معطوف کرده است.

«کتی گانون»، گزارشگر آسوشیتدپرس در بخش دیگری از گزارش خود افزود که طالبان ویدئوهایی را در وب‌سایت‌ها و گروه‌های واتس‌اپی هوادار خود توزیع کرده که نشان می‌دهد سربازان دولتی خود را تسلیم کرده‌اند. در این ویدئوها نشان داده می‌شود که طالبان این سربازان را به سوی خانواده‌های خود فرستاده در‌‌حالی‌که طالبان با پرداخت پول به این سربازان آنها را به عضویت خود در می‌آورد.

مولوی هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان در بیانیه‌ای اعلام کرد که نیروهای این گروه با «این سربازان تسلیم شده به خوبی رفتار کرده و خوش‌رفتاری را به آنها بیاموزند». نبرد در برخی مناطق بسیار شدید بوده به نحوی که برخی مقام‌های ارشد پلیس می‌گویند شاهد تلفات گسترده از جانب طالبان و نیروهای دولتی هستند. این مقام‌ها که به شرط فاش نشدن نام سخن می‌گفتند افزودند که برخی نیروهای پلیس در برخی مناطق از خانواده‌های فقیر هستند.

این خانواده‌ها با وجود صرف تریلیون‌ها دلار ظرف ۲۰ سال گذشته هنوز فقیر مانده‌اند. این مقام‌ها می‌گویند: «آنها در این سال‌ها هیچ تغییری در زندگی خود ندیده‌اند و بی‌تفاوت شده‌اند چون بی‌تفاوتی دیده‌اند... آنها می‌خواهند فقط امروز زندگی خود را نجات دهند. فردا خدا بزرگ است.»

هم‌اکنون ۲۵۰۰ تا ۳۵۰۰ نیروی آمریکایی و ۷ هزار نیروی ناتو در افغانستان وجود دارد. طالبان با مشاهده این افق برای کنترل مناطق مختلف دست به کار شده است چراکه باور دارد نیروهای دولتی در غیاب نیروهای آمریکایی و غربی قادر به جلوگیری از پیشروی این گروه نیست. مذاکرات میان طالبان و آمریکا به بن‌بست رسیده است. افراد مطلع از این مذاکرات می‌گویند طالبان با جسارت بیشتری به دنبال تسخیر مناطق بیشتر است و امید دارد تا موضع خود در مذاکرات احتمالی آینده را تقویت کند. جمعه هفته جاری قرار است عبدالله عبدالله و اشرف غنی برای دیدار با بایدن به واشنگتن بروند.

به گزارش تیتربرتر، مَزار شَریف مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان و چهارمین شهر بزرگ افغانستان است مزار شریف، نام و جایگاه خود را پس از پیداشدن قبری منسوب به علی بن ابی‌طالب در قرن ۹ ق/۱۵م و ایجاد مرقدی روی آن بدست آورد. این مکان بنام زیارت یا مزار سخی و نیز مسجد کبود یاد می‌شود که در مرکز این شهر واقع است.

مطالب مرتبط:

گردآرونده: علی اکبر رضایی