یکشنبه, ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ ۰۹:۳۰
چرا دولت روحانی به مناظره اول کاندیداهای ریاست جمهوری انتقاد کرد؟

واکنش‌ها به اولین مناظره نامزدهای انتخابات 1400

چرا دولت روحانی به مناظره اول کاندیداهای ریاست جمهوری انتقاد کرد؟
برگزاری اولین مناظره تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد که حواشی و اظهارات نامزدها با واکنش‌هایی روبرو شد.

به گزارش تیتربرتر؛ نخستین مناظره انتخابات ریاست جمهوری در تلویزیون در حالی که قرار بود ۱۷ خرداد ماه برگزار شود، به دلیل همزمانی روز برگزاری، با مسابقه تیم ملی ایران در مسابقات انتخابی جام جهانی، این برنامه دو روز زودتر (۱۵ خرداد ماه) برگزار شد.

واکنش‌ها به دور اول مناظره کاندیداها در تلویزیون

واکنش‌ها به دور اول مناظره کاندیداها در تلویزیون
واکنش‌ها به دور اول مناظره کاندیداها در تلویزیون

 

دور اول مناظره تلویزیونی این هفت نفر با جدال سنگین نامزدهای اصولگرا با عبدالناصر همتی برگزار شد و واکنش های فراوانی در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشت.

فعالان سیاسی و رسانه‌ای از منظر مختلف به تحلیل و بررسی این مناظره پرداخته اند. مهمترین پرسش این است که برنده مناظره که بود. فعلا نمی توان پاسخ دقیقی به آن داد، نتایج نظرسنجی های مستقل در این باره روشنگر است.

اما درباره منظره اول از دو منظر انتقادات زیادی مطرح شده است؛ اول نحوه برگزاری مناظره و دوم سطح نازل مناظره کنندگان.

انتقاد از نحوه برگزاری مناظره اول کاندیداها

نحوه برگزاری مناظره سوال برانگیز بود. صداوسیما نسبت به چهار سال قبل هیچ تغییر اساسی در روند مناظره نداده است. طرح سوال های کلی و بسیار خنثی هیچ چالش اقتصادی میان مناظره کنندگان ایجاد نکرد و طرفین به جای پاسخگویی به سوالات به جدال با یکدیگر پرداختند.

این نحوه برگزاری مناظره با انتقادهای فراوانی از سوی فعالان رسانه‌ای همراه بوده است.

مصطفی وثوقی کیا مدیرکل فرهنگی خبرگزاری مهر در توئیتی نوشت: «اینکه برگزار شد مناظره نبود سوال جواب مدیریت شده بود. مناظره یعنی رقیب رو به چالش بکشی نه اینکه حرفای چیپ بزنی. ایضا مناظره عموما دو به دو هست نه هفت نفره.»

میثم رمضانعلی هم در این باره نوشت: "توهین به شعور مردم است که کنار هم نشستن و سوال‌های پاکت‌ها را پاسخ دادن، اسمش «مناظره» شود."

بنار نوشته فرارو؛ یکی دیگر از انتقادات به نحوه برگزاری مناظره به سوالات مطرح شده بود. بسیاری معتقد بودند که سوالات بسیار کلی است و نمی توان در زمان کم پاسخی درستی به آنها داد. به عقیده کاربران این سوالات کلی نامزدها را به دام شعار پردازی و کلی گویی انداخته است.

امیر دبیری مهر از برنامه سازان تلویزیون و کارشناسان سیاسی در نقد سوالات مناظره نوشت: «مهمترین اشکال مناظرات نحوه و نوع پرسشهاست ...سوالات در حد رییس قوه مجریه نیست ...وقتی تفاوت کارشناس ، مدیر و وزیر و رییس جمهور را ندانیم خلاصه تفاوت تصمیم ساز ‌‌و تصمیم گیر را ندانیم همین می شود.»

عدم پرسش از تحریم ها و بحث کرونا و نقش آن در وضعیت اقتصادی کشور از دیگر انتقادات فعالان شبکه‌های اجتماعی بود. برخی می گویند صداوسیما عامدانه سوال درباره تاثیر تحریم‌ها، کرونا و ترامپ را بر اقتصاد نادیده گرفته است.

صادق حسینی روزنامه نگار نوشته است: «یکی از غرض ورزی‌های کثیف صداسیما در مناظره اقتصادی این بود؛ یک سوال درباره‌ی نقش تحریم و کرونا در اقتصاد نپرسیدند.»

حامد هادیان فعال رسانه ای اصولگرا هم در توئیتی به این موضوع اشاره کرد و نوشت: «در مناظره اقتصادی، آقایان جوری حرف زدند که انگار تحریم و کرونا هیچ تاثیری در اقتصاد کشور ندارد... بعد غر نزنند.»

برخی کاربران هم معتقدند که باید از نامزدها درباره حوادث آبان ماه 98 و تصمیم افزایش قیمت بنزین سوال می شد.

مطالب مرتبط:

انتقاد از ضعیف بودن کیفیت مناظره نامزدهای انتخاباتی

انتقاد از روند ردصلاحیت های شورای نگهبان همچنان در واکنش به مناظره اول هم وجود دارد. بسیاری ضعیف بودن مناظره را به این نسبت می دهند که نامزدهای انتخاباتی سیاستمداران قدرتمند و قابلی نیستند.

مجید تفرشی نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی در این رابطه نوشت: "برخلاف رویه مثبت اندیشم باید بگویم که فصل مشترک همه نامزدها در مناظره امروز، ضعف و ناآمادگی همه بود. برنده اصلی این مناظره «هیچکدام» بود و بازنده، نظام بود که با وجود دارا بودن نخبگان فکری و اجرایی، پس از ۴۲ سال، این افراد را به عنوان بهترین محصولات فکری- اجرایی خود معرفی میکند."

پرویز امینی تحلیلگر سیاسی اصولگرا هم در توئیتی همین دیدگاه را مطرح کرد حتی با زبانی تندتر.  او نوشت: «مناظره اول نشان داد برخی افراد تأیید صلاحیت شده، صلاحیت عقلی، شخصیتی و اخلاقی و کفایت سیاسی و مدیریتی نمایندگی جمهور ایرانیان را ندارند و برخی دیگر حتی در سطح نامزد رئیس‌جمهور و حتی پایین‌تر نیستند.»

عباس عبدی فعال سیاسی و روزنامه نگار هم نوشته است: «رد صلاحیت همیشه بوده. در عین حال از میان تایید شدگان فردی پیدا می‌شد که بشود به او رای داد. ولی این بار این روزنه را هم بستند. معلوم نیست چطور این گزینه‌ها تایید شده‌اند. آیا اینها معرف جامعه ایران هستند؟»

محمد فاضلی استاد دانشگاه و تحلیلگرسیاسی نیز در این باره نوشت: "این سطح نازل کیفیت مناظره محصول زیرپله‌ای شدن سیاست است. محصول باکیفیت در کارخانه و کارگاه صاحب برند تولید میشود، ایضا سیاستمدار و دستورکار حکمرانی نامزد ریاست جمهوری در حزب. کالا و سیاست تولیدی زیرپله، این گونه است. فقدان نظام حزبی و برگزاری انتخابات، در عصر مدرن، تناقض است."

محمد مهاجری هم نوشته است: "چقدر خالی بود جای کاندیداهای پرقدرت و باسواد."

واکنش دولت روحانی به مناظره اول کاندیداها

واکنش دولت روحانی به مناظره اول کاندیداها
واکنش دولت روحانی به مناظره اول کاندیداها

 

 اولین مناظره انتخاباتی ۷ نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر یکشنبه به صورت زنده از صداوسیما پخش شد که در این مناظره انتخاباتی، برخی از نامزدها به طرح اتهامات و ادعاهایی علیه دولت یازدهم و دوازدهم و رئیس این دولت پرداختند.

 پس از پایان مناظره ها حالا دولت خواستار زمان برای پاسخگویی به انتقادات شده است.

نمایندگان قوه مجریه در شورای نظارت بر صدا و سیما در نامه‌ای به رئیس سازمان صدا و سیما خواستار اختصاص فرصتی مناسب و در اسرع وقت برای نمایندگان دولت برای پاسخگویی به اتهامات ناروا و بی پایه در نخستین مناظره انتخاباتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری شدند.

در نامه نمایندگان قوه مجریه در شورای نظارت بر صدا و سیما به عبدالعلی علی عسگری آمده است: "متاسفانه در اولین مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری، بعضی از کاندیداها اتهاماتی علیه دستگاه های دولتی و شخص رئیس جمهوری وارد کردند که نیازمند پاسخگویی و دفاع از حقوق تک تک اشخاص حقیقی و حقوقی است که نامی از آنها در جریان این مناظره برده شد."

در این نامه تاکید شده است: "براساس ماده ۶۴ قانون انتخابات ریاست جمهوری که تاکید دارد اگر ضمن برنامه زنده «مناظره»، هر یک از نامزدها درخصوص سایر اشخاص حقیقی و حقوقی، مطالب توهین‌آمیز یا هتک حرمت و یا مطالب مغایر با قوانین رسمی کشور بیان کند، به میزان مناسب، زمان برای پاسخگویی در نظر گیرد، اینجانبان به عنوان نمایندگان قوه مجریه در شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما به جد تقاضا داریم به منظور رعایت انصاف و شفاف سازی، در اسرع وقت فرصتی برای نمایندگان دولت برای پاسخگویی به این اتهامات ناروا و بی پایه و تنویر افکار عمومی فراهم شود."

پیشتر علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در نامه ای به علی‌عسگری رئیس سازمان صدا و سیما تاکید کرده بود که تاکنون فرصت پاسخگویی به دولت در مقابل اتهامات فاحش داده نشده است.

کنایه معزی به 7 کاندیدای ریاست جمهوری

در همین حال علیرضا معزی معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهوری در توئیتی با اشاره به مناظره هفت کاندیدا تاکید کرد که حتی در مناظره غیابی با روحانی هم پیروز نشدند.

 معزی در این توئیت نوشت: "حتی در مناظره غیابی با روحانی هم پیروز نشدند گواه آنکه مخالفان کوچکترین اشاره ای به تاثیر جنگ تحریمی و کرونا بر اقتصاد ایران نداشتند و تاریخی ترین فشار اقتصادی و مهیب ترین بحران سلامت عمومی را سانسور کردند."

او افزود: «جالب آنکه این دو واقعیت حتی در سوالات طراحی شده رسانه ملی هم وجود نداشت. هر روایتی از واقعیت بدون ترامپ، تحریم و کرونا، تلاشی است برای فرار از شکست حتی در مناظره‌های غیابی، تلاشی برای پنهان کردن صورت مساله‌های بزرگ و منحرف کردن افکار عمومی از فقر و ضعف پاسخ‌ها و ساده‌سازی‌ها.»

آنچه دیگران می خوانند:

گرداورنده: الهام خلیلی خو