یکشنبه, ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ ۰۹:۳۹
معرفی بهترین پاسپورت‌های جهان در سال میلادی 2021

تعیین رتبه‌ جهانی پاسپورت ایران در سال 2021

معرفی بهترین پاسپورت‌های جهان در سال میلادی 2021
در تازه‌ترین رتبه‌بندی جهانی پاسپورت،گذرنامه ایران امسال دو رتبه صعود کرد.

به گزارش تیتربرتر؛ پاسپورت (passport) یا گذرنامه از مدارک شناسایی رسمی افراد و سند هویتی بین المللی می باشد که دولت برای شهروندانش صادر می کند.اعتبار پاسپورت کشورها بر اساس کشورهایی که بدون نیاز به ویزا دارنده آن می تواند به کشورهای دیگر مسافرت کند بررسی می شود.

رده‌بندی قوی‌ترین پاسپورت‌های جهان که هرساله و بر اساس آزادی سفر شهروندان آن کشور به دیگر کشورهای جهان بدون نیاز به اخذ ویزا صادر می‌شود، یکی از معتبرترین شاخص‌ها برای تخمین قدرت پاسپورت کشورهای مختلف محسوب می‌شود.

پاسپورت محدودیت سنی ندارد و از نوزادان تا افراد سالمند اجازه دریافت گذرنامه را دارا می باشند. بهتر این است که هر فرد به طور جداگانه برای خروج از کشور یک پاسپورت مستقل داشته باشد. فرد پس از ارسال مدارک مربوطه و انجام مصاحبه حضوری می تواند پاسپورت خود را دریافت نماید.

پاسپورت فرد هنگام خروج از کشور مورد نظرش باید حداقل 3 تا 6 ماه اعتبار داشته باشد (بهتر است 6 ماه باشد) به طور مثال کشورهای ترکیه، تایلند، مصر و برزیل نیاز به اعتبار 6 ماهه دارند یا کشورهای آفریقای جنوبی و نیوزلند به یک ماه اعتبار نیاز دارند. پاسپورت اعتباری 5 ساله دارد و غیر قابل تمدید می باشد.

کشورهای مقصد سفر در سال 2021

 ۲۲۷ مقصد سفر در جهان وجود دارد که برای ورود به خاک آن‌ها باید گذرنامه داشت. ورود به هیچ کشوری تضمین‌شده نیست، اما افزایش جابه‌جایی‌های جهانی باعث می‌شود کشور‌هایی که معتبرترین گذرنامه را دارند تضمین و شانس بیشتری برای سفر داشته باشند. از همین‌رو، در سال‌های اخیر درخواست برای گذرنامه دوملیتی بیشتر شده است.

اطلاعات تازه‌ای که شرکت «هنلی پاسپورت ایندکس» منتشر کرده نشان می‌دهد کدام کشور‌ها با پایان یافتن پاندمی کرونا شانس بیشتری برای سفر دارند. این اطلاعات از طریق انجمن بین‌المللی حمل و نقل جهانی (یاتا) جمع‌آوری شده است که مشخص می‌کند چه تعداد از مقاصد سفر برای ۱۹۹ پاسپورت در دسترس قرار گرفته‌اند.

جایگاه گذرنامه‌ها نیز براساس شاخص‌هایی، چون نیاز نداشتن به ویزا هنگام سفر، امکان دریافت ویزا در فرودگاه و مرز و فرایند و مدت زمان انتظار برای دریافت ویزا تعیین شده است.

 بهترین پاسپورت‌های جهان در سال 2021

 بهترین پاسپورت‌های جهان در سال 2021
بهترین پاسپورت‌های جهان در سال 2021

 

با توزیع سریع‌تر واکسن این احتمال وجود دارد که بعضی از کشور‌ها از پاسپورت‌شان امسال استفاده کنند، اما سوال این است کدام کشور کلید ورود به بیشترین کشور‌ها را به خود اختصاص داده است.

دانمارک و استرالیا رتبه پنجم این فهرست را به دست آورده‌اند؛ شهروندان این دو کشور امکان سفر آسان و بدون ویزا به ۱۸۹ کشور را دارند.

ایتالیا، فنلاند و اسپانیا با امکان سفر به ۱۹۰ کشور، در رتبه چهارم این فهرست ایستاده‌اند.

کره جنوبی و آلمان که در رتبه سوم قرار گرفته‌اند، می‌توانند آسان و یا بدون ویزا به ۱۹۱ کشور سفر کنند.

گذرنامه سنگاپور با رتبه دوم این جدول، به ۱۹۲ کشور امکان سفر آسان را دارد.

ژاپن دارای قوی‌ترین پاسپورت جهان

ژاپن دارای قوی‌ترین پاسپورت جهان
ژاپن دارای قوی‌ترین پاسپورت جهان

 

ژاپن با امکان سفر به ۱۹۳ کشور، همانند سال گذشته دارای قوی‌ترین پاسپورت جهان است.

دلیل افت رتبه پاسپورت‌ انگلیس و آمریکا

نکته مهم این رتبه‌بندی، خروج انگلیس و آمریکا از فهرست معتبرترین پاسپورت‌های جهان است؛ قدرت گذرنامه این دو کشور برخلاف آن‌چه تصور می‌شود کاهش یافته است، به‌طوری که اکنون در رتبه هفتم این جدول قرار گرفته‌اند.شهروندان این دو کشور امکان دسترسی به ۱۸۷ را دارند.

انگلیس و آمریکا آخرین‌بار در سال ۲۰۱۴ بالاترین رتبه را داشتند. البته دلیل افت جایگاه گذرنامه این دو کشور دقیق مشخص نیست، اما این گمان می‌رود افزایش احساسات ضدمهاجرتی دولت‌های این دو کشور و البته مدیریت ضعیف و مورد انتقاد آن‌ها در ویروس کرونا، از اصلی‌ترین دلایل باشد.

این اطلاعات همچنین نشان می‌دهد مقاصد مختلف سفر در اروپا رتبه خود را تثبیت کرده و بالاتر از آمریکا و انگلیس قرار گرفته‌اند.

مطالب مرتبط:

وضعیت رتبه پاسپورت کشورهای آسیایی

بسیاری از کشور‌های آسیایی از سال ۲۰۰۶ به خاطر ضعیف بودن پاسپورت‌شان رنج می‌برند، اما ژاپن برای چند سال متوالی موفق شده قوی‌ترین گذرنامه را در جهان داشته باشد.

در ۱۰ سال گذشته، امارات متحده عربی نیز سعی کرده به کشور‌های بیشتری امکان دسترسی بدهد و متعاقبا شهروندانش امکان سفر آسان به ۱۷۴ کشور را به دست آورده‌اند، درحالی که قبلا به ۶۷ کشور دسترسی داشتند.

تلاش‌های چین در سال‌های اخیر باعث جهش رتبه‌ای از ۹۰ به ۶۸ شده است که به سیاست در‌های باز این کشور به روی شهروندان بیشتری از جهان برمی‌گردد. چینی‌ها اینک می‌توانند بدون ویزا و یا با ویزای فرودگاهی به ۷۷ کشور سفر کنند.

اما وضعیت در انتهای جدول تغییر چندانی نداشته است؛ سوریه، عراق و افغانستان همچنان ضعیف‌ترین گذرنامه را دارند، شهروندان این کشور‌ها امکان سفر به کمتر از ۳۰ کشور را دارند. هرچند، عراق که رتبه ۱۰۹ این جدول را دارد، تلاش می‌کند با آسان‌تر کردن شرایط مهاجرت و پذیرش اتباع خارجی، با این مساله مقابله کند.

رتبه‌ جهانی پاسپورت ایران در سال 2021

رتبه‌ جهانی پاسپورت ایران در سال 2021
رتبه‌ جهانی پاسپورت ایران در سال 2021

 

گذرنامه ایران نیز با دو رتبه جهش در جایگاه ۹۹ ایستاده است. در سال ۲۰۲۰ ایران رتبه ۱۰۱ را داشت.

درحال حاضر با گذرنامه ایرانی می‌توان به ۴۲ کشور بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی (On arrival) سفر کرد.

این مقاصد شامل آذربایجان، قطر، لبنان، ترکیه، ارمنستان، گرجستان، عمان، سوریه (خاورمیانه)، سریلانکا، مالدیو و ماکائو (چین)، کامبوج، مالزی، نپال، تیمور شرقی یا لسته از مستعمره‌های اندونزی (آسیا)، اکوادور، بولیوی، ونزوئلا (آمریکا)، جزایر کوک، میکرونزی، نیووی، جزایر پالائو، ساموآ و تووالو (اقیانوسیه)، دومینیکا و هاییتی (کارائیب)، جزایر کیپ‌ورد، جزایر کومورس، گینه بیسائو، کنیا، ماداگاسکار، موریتانی، موزامبیک، روآندا، سنگال، سیشل، سیرا لئون، سومالی، تانزانیا، توگو، اوگاندا و زیمبابوه (افریقا) است.

در بیشتر این مقاصد ویزای فرودگاهی صادر می‌شود. البته تعداد زیادی از آن‌ها نیز جزو مقاصد سفر ایرانی‌ها محسوب نمی‌شوند و پرواز مستقیمی برای آن‌ها وجود ندارد.

دلیل افزایش اختلاف اعتبار گذرنامه‌ها

بررسی رتبه‌بندی گذرنامه‌ها نشان می‌دهد امسال اختلاف اعتبار گذرنامه‌ها بیشتر شده است؛ مثلا ژاپنی‌ها در مقایسه با شهروندان افغانستانی (که ضعیف‌ترین پاسپورت را دارند) به ۱۱۵ کشور بیشتر می‌توانند سفر کنند.

از جمله عواملی که باعث اختلاف فاصله در اعتبار گذرنامه‌ها شده، ویروس کرونا و مدیریت آن بوده است.

پیش‌بینی می‌شود با تزریق گسترده واکسن در کشور‌های پیشرفته که اقتصاد ثروتمندتری دارند، مثل اتحادیه اروپا، امارات، انگلیس و آمریکا جابه‌جایی جهانی برای برخی کشور‌ها آسان‌تر شود و شهروندان کشور‌های درحال توسعه، چون توزیع واکسن در آن‌ها کندتر است امکان کمتری برای گرفتن ویزا در آینده داشته باشند.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: الهام خلیلی خو