دوشنبه, ۱۰ آذر ۱۳۹۹ ۰۷:۲۷
سهامداران تازه‌وارد مراقب سیگنال غلط کانال‌های تلگرامی باشند

کارشناس‌نما‌ها تهدیدی جدی برای سهامداران بورس

سهامداران تازه‌وارد مراقب سیگنال غلط کانال‌های تلگرامی باشند
با بازگشت روزهای سبز و رونق به بازار بورس بسیاری از کانال های شبکه های اجتماعی و کارشناس نماها فعالیت خود برای سیگنال فروشی و آدرس غلط به سهامداران را شروع کردند.

به گزارش تیتربرتر؛ در حالی بورس تهران پس از افت نفس‌گیر ۴۰ درصدی در ثلث دوم سال ۹۹، در هفته‌های اخیر با رشد نماگر‌های اصلی خود همراه شده است و یک قدم تا تغییر فاز فاصله دارد که بار دیگر شاهد افزایش ضدتحلیل‌ها در شبکه‌های اجتماعی هستیم.

کانال‌هایی که گردانندگان آن‌ها خود را کارشناس بازار سهام معرفی می‌کنند؛ اما با دادن آدرس غلط به سهامداران تازه‌وارد سعی در انحراف معاملات به مقاصد منتخب خود دارند. این نسخه انحرافی در حالی پیچیده می‌شود که بهبود عوامل بنیادی، انتظار برای غلبه تحلیل بر هیجان در معاملات سهام را افزایش داده است؛ اما پارازیت‌های ارسالی از سوی کارشناس‌نما‌ها می‌تواند در مجموع به تهدیدی برای معامله‌گران سهام تبدیل شود.

در این میان بررسی‌ها موید آن است که به‌رغم سرازیر شدن پول حقیقی به گردونه معاملات سهام، این بازار همچنان نیازمند نگاهی ژرف‌تر نسبت به تحولات پیش‌رو است و همین امر سبب می‌شود تا تحلیل آن به‌خصوص در بعد رفتاری و همچنین مواجهه بورس‌اولی‌ها با تحلیلگران حرفه‌ای از اهمیت بسیاری برخوردار باشد.

سرازیر شدن پول حقیقی به بازار سهام

سرازیر شدن پول حقیقی به بازار سهام
سرازیر شدن پول حقیقی به بازار سهام

بورس و فرابورس یک روز دیگر را هم سبزپوش به پایان رساندند و در حالی فاصله خود را با قیمت‌های ثبت‌شده در ماه‌های نخست سال کمتر کردند که همچنان سو تعبیر و نقص تحلیل از شرایط موجود در کنار ساده‌انگاری وضعیت جاری می‌تواند به سرمایه‌گذاران خرد آسیب بزند. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» موید آن است که به‌رغم سرازیر شدن پول حقیقی به بازار سهام، این بازار همچنان نیازمند دیدگاهی ژرف‌تر نسبت به تحولات پیش‌رو است و همین امر سبب می‌شود تا تحلیل آن به‌خصوص در بعد رفتاری و همچنین مواجهه مردم عادی با تحلیلگران حرفه‌ای از اهمیت بسیاری برخوردار باشد.

روز گذشته رشد ۶/ ۲‌درصدی شاخص‌کل بورس تهران در حالی به ثبت رسید که حالا پس از یک دوره افت نفسگیر و بازگشت تعادل به نماد‌های کوچک بازار و پتانسیل آن‌ها برای تغییرات سریع قیمت، نسخه‌های غلط کارشناس‌نما‌ها برای سهامداران می‌تواند راه را برای محکم‌شدن جای پای تحلیل و عقلانیت در بازار سهام ببندد.

رونق بازار سهام همچنان تداوم دارد. روز گذشته دومین هفته از دور تازه صعود قیمت‌ها در بورس و فرابورس در حالی تداوم یافت که در این روز وجود تقاضای سنگین در بسیاری از نماد‌های بازار سرمایه به رشد ۶/ ۲درصدی میانگین وزنی قیمت‌ها در بورس تهران منجر شد و توانست شاخص کل بورس را به سطح یک‌میلیون و ۴۲۷هزار واحد برساند.

رشد روز یکشنبه در حالی روی داد که طی ماه‌های اخیر و همزمان با کاهش تقریبا دسته‌جمعی قیمت‌ها در بازار یاد‌شده بسیاری از نماد‌های کوچک حاضر در این بازار برخلاف نماد‌های شاخص‌ساز در روز‌های مثبت شدن دماسنج اصلی بازار سرمایه همچنان در صف فروش‌های سنگین می‌ماندند و همین مساله راه را برای چرخش آزادانه سرمایه در میان صنایع مختلف تا حدودی محدود می‌کرد.

این مساله نه‌تن‌ها آزادی عمل سرمایه‌گذاران را با مانع روبه‌رو می‌کرد بلکه سبب می‌شد تا خشک شدن تقاضا در مقابل فروش‌های سنگین شرح داده شده به عاملی منفی برای آشتی سرمایه‌گذاران خرد با بازار سهام بدل شود. در حال‌حاضر این مانع از سر راه برداشته شده است و رشد قیمت سهام و کفه سنگین تقاضا نه‌تن‌ها در نماد‌های شاخص‌ساز بلکه در نماد‌های کوچکی مشاهده می‌شود که تا چندی قبل سقوط آزاد قیمت‌ها در آن‌ها خود به مانعی روانی برای افزایش تقاضا بدل شده بود.

بر این اساس معاملات روز گذشته در حالی به پایان رسید که در کنار رشد ۳۶ هزار و ۴۲۶ واحدی شاخص‌کل بورس تهران شاخص‌کل هم‌وزن نیز به میزان ۳۲/ ۲درصد افزایش یافت. این نماگر که به دلیل در نظر نگرفتن وزن هر‌یک از سهم‌های موردمعامله دماسنج بهتری برای نشان دادن وضعیت معاملات در نماد‌های کوچک برخوردار است، برخلاف آنچه که پیشتر گفته شد روز‌های اخیر پا به پای دماسنج اصلی بازار سهام رشد می‌کند و سطوح از دست رفته را یکی پس از دیگری پس می‌گیرد.

مطالب مرتبط:

آدرس غلط کارشناس‌نماها به سهامداران

آدرس غلط کارشناس‌نماها به سهامداران
آدرس غلط کارشناس‌نماها به سهامداران

این روند صعودی نوپا در دو هفته اخیر تبعاتی نیز داشته که بعضا عجیب به‌نظر می‌آیند. نخست اینکه در هفته‌های گذشته بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه در مصاحبه‌های خود عواملی را برای توجیه صعود قیمت‌ها مطرح کردند که مبنای منطقی چندانی نداشت. برای مثال بار‌ها شاهد بودیم که قیمت‌های فعلی سهام با رخداد‌هایی مانند افزایش ارزش معاملات، ورود پول حقیقی و نقطه اوج آن‌ها مقایسه و همین امر دلیلی برای ارزندگی آن‌ها تلقی می‌شد.

با توجه به آنکه در بازار‌های مالی ارزندگی قیمت بر اساس مولفه‌های عددی نظیر جریان نقدی و آتی شرکت‌ها جایگزینی دارایی‌های آن‌ها محاسبه می‌شود مشخص نیست که چرا عده‌ای با مبنا قرار دادن یک رویداد با ویژگی‌های هیجانی سعی بر یک دست نشان دادن سهام موجود در بازار داشتند. البته این امر قابل‌انکار نیست که در بازار سهام همواره نماد‌هایی وجود دارند که نه‌تن‌ها ارزنده هستند بلکه ممکن است دارای پتانسیل‌های بالایی برای سرمایه‌گذاری نیز باشند با این حال هیچ‌گاه نباید با یک‌دست فرض کردن بازار سهام به مانند بازار‌هایی نظیر طلا و ارز، تحلیل ارزش آن‌ها را منوط به وجود عوامل ساده‌ای نظیر عوامل یاد‌شده کرد.

این عوامل اگرچه ممکن است در یک روند صعودی منجر به تحکیم مسیر پیش‌روی قیمت‌ها شوند، با این حال هیچ‌گاه در هیچ‌جای جهان به‌عنوان دلیل رشد قیمت‌ها تلقی نمی‌شوند. در بازار‌هایی نظیر سهام که هر دارایی خصوصیات خود را دارد و برای تحلیل شدن نیازمند در نظر گرفتن عوامل جداگانه‌ای است به‌نظر می‌رسد که برای دادن تصویری واضح به مردم عادی از بازار سرمایه نیازمند انجام مصاحبه‌هایی دقیق‌تر با اطلاعاتی جزئی‌تر هستیم تا از این رهگذر شرایط لازم برای درک بهتر تفاوت‌های بازار سهام با بازار‌های سنتی فراهم شود.

برای مثال یکی از موضوعاتی که بار‌ها در مصاحبه‌های انجام‌گرفته طی روز‌های اخیر به آن اشاره شده این است که شروع رشد بازار بورس و تداوم آن طی چند روز پیاپی یکی از دلایلی است که می‌توان آن را به‌عنوان گواهی برای آغاز روند صعودی در نظر گرفت.

این مساله اگرچه می‌تواند شروع دور تازه‌ای از رشد قیمت‌ها را نوید بدهد، با این حال خود مساله‌ای است که باید در کنار عوامل دیگر مورد ارزیابی قرار گیرد. البته این نوشتار به دنبال بدبین کردن فعالان بازار سهام یا ارائه تصویر منفی از آنچه که این روز‌ها می‌گذرد نیست، بلکه صرفا توضیحی است از آنچه که می‌تواند فعالان خرد بازار سهام را در روز‌های پیش‌رو با دیدی بازتر به منظور رصد بازار هدایت کند.

نکته‌ای که در اینجا حائز‌اهمیت است دعوت سرمایه‌گذاران به حضور در نماد‌هایی است که بیشترین ارزش خرید را طی روز‌های گذشته داشته‌اند. با توجه به آنکه ورود سرمایه به نماد یا نماد‌هایی خاص خود به تنهایی نمی‌تواند به‌عنوان دلیلی برای ارزندگی سهام در نظر گرفته شود، انتظار می‌رود که برخی از کارشناسان بازار سرمایه به جای آنکه در جهت دادن آدرس غلط به سرمایه‌گذاران رفتار کنند حداقل در خلال صحبت‌های خود بین مفهوم ارزندگی و پر طرفدار بودن تمایز قائل شوند.

بررسی‌ها از آمار معاملات انجام شده از ۲۱ آبان ماه تا پایان روز گذشته نشان می‌دهد که در صدر فهرست صنایع با بیشترین میزان معامله، دو گروه بانکی و خودرویی قرار دارند. این نماد‌ها اگرچه از گذشته دور مورد توجه بسیاری از فعالان بازار سرمایه بوده‌اند، با این حال کمتر زمانی وجود داشته که تحلیلگران نماد‌های یاد شده را ارزنده تلقی کنند و برای سرمایه‌گذاری (مطابق با اصول ارزش‌گذاری) رغبت چندانی به آن‌ها نشان دهند. همین امر نشان می‌دهد که اهمیت به مسوولیت اجتماعی در تبیین بازار سهام برای افراد عادی امری است که باید بیشتر مورد توجه برخی تحلیلگران قرار گیرد.

پیش‌بینی شاخص بورس تا پایان سال

پیش‌بینی شاخص بورس تا پایان سال
پیش‌بینی شاخص بورس تا پایان سال

 یک کارشناس بازار سرمایه به ایرنا گفت: با ثبات قیمت در بازار ارز، بازار سکه، خودرو و مسکن که با دلار به قیمت های غیرطبیعی هزار تومان در حال معامله بودند وارد مرحله رکود می شوند؛ بنابراین بورس با توجه به اصلاح ٤٠ درصدی که در چهار ماه اخیر تجربه کرد تنها بازار جذاب برای سرمایه گذاری خواهند بود.

امین دامچه به روند صعودی شاخص بورس در چند روز اخیر اشاره کرد و افزود: مهمترین نکته قابل توجه در وضعیت فعلی اقتصاد کشور، مقایسه بازارهای مالی برای سرمایه گذاری مناسب و بهینه است که در کنار آن باید اهمیت سرمایه گذاری در هر یک از آنها با یکدیگر سنجیده شود.

وی اظهار داشت: با انتخاب بایدن به عنوان رییس جمهوری آمریکا، انتظارات تورمی برای آینده تا حدود زیادی کاهش پیدا کرده است، در کنار آن با توجه به افزایش خوش بینی های ایجاد شده برای لغو تحریم ها و فروش دوباره نفت زمینه کاهش قیمت دلار نیز فراهم است.

دامچه خاطرنشان کرد: نرخ دلار اما واقعی در محدوده ٢٠ تا ٢٢ هزار تومان است، بنابراین ارقام بالاتر از این اعداد به عنوان حباب قیمتی محسوب می شوند و از بین رفتن تعادل در عرضه و تقاضای ارز منجر به جهت گیری قیمت ها در این بازار خواهد شد.

وی به عوامل تاثیرگذار در روند صعودی شاخص بورس اشاره کرد و اظهار داشت: عواملی باعث شد تا بورس از کانال یک میلیون و ٢٠٠ هزار واحد تغییر مسیر دهد و در مرحله صعودی قرار گیرد.

دامچه خاطرنشان کرد: شاخص کل تا پایان سال از لحاظ تکنیکالی در محدوده یک میلیون و ٥٠٠ هزار واحد تا یک میلیون و ٦٠٠ هزار واحد در نوسان خواهد بود.

این کارشناس بازار سرمایه گفت: ممکن است وجود برخی از ریسک ها در بازار مانند بحث بودجه و انتخابات ریاست جمهوری ایران باعث شود تا بورس برای عبور از کانال یک میلیون و ٦٠٠ هزار واحد با مانع روبرو شود، همچنین در کنار آن در بازار دلار با ثبات قیمتی همراه خواهیم بود که همین موضوع باعث می شود تا رشد چندان زیادی در معاملات بازار سهام صورت نگیرد.

گردآورنده: الهام خلیلی خو

آنچه دیگران میخوانند: