چهارشنبه, ۲۲ مرداد ۱۳۹۹ ۱۶:۴۰
در پی تاخیر در همسان سازی حقوق بازنشستگان:

اما و اگرهای افزایش حقوق بازنشستگان در شهریور 99

در پی تاخیر در همسان سازی حقوق بازنشستگان:
مدیرکل امور مستمری‌های سازمان تأمین اجتماعی گفت: حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران از مرداد ماه جاری با اعمال متناسب‌سازی پرداخت می‌شود.

به گزارش تیتربرتر؛ حمیدرضا حاجی‌بابایی با اشاره به نشست مشترک کمیسیون برنامه و بودجه با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، معاونین این وزارتخانه، رئیس سازمان تامین اجتماعی و مدیرعامل بانک رفاه گفت: این جلسه به منظور بررسی راهکارهای اجرایی قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی که از اهداف برنامه ششم است و همچنین بیمه‌های بیکاری و جبران خسارات اقتصادی کارگاههای تولیدی بدلیل ویروس کرونا در تالار مشروطه برگزار شد.

افزایش حقوق بازنشستگان از پایان مرداد

افزایش حقوق بازنشستگان از پایان مرداد
افزایش حقوق بازنشستگان از پایان مرداد

 

 ناهید حیدری با اعلام این خبر اظهار کرد: مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان که به‌عنوان متناسب‌سازی نام‌برده می‌شود، همزمان با حقوق مرداد ماه پرداخت می‌شود.

وی تصریح کرد: از ماه‌های آینده نیز مبلغ افزایش حقوق بازنشستگان و مستمری‌بگیران در قالب متناسب‌سازی به‌صورت جداگانه واریز نشده و همراه با حقوق پرداخت می‌شود.

پیش از این، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی از پرداخت مبلغ مربوط به متناسب‌سازی به بازنشستگان این سازمان از مرداد ماه خبر داده و گفته بود: "میزان پرداختی به بازنشستگان متناسب با سنوات بیمه‌پردازی و مبلغ حق بیمه‌ای که در زمان اشتغال پرداخته‌اند و رعایت انصاف توام با اصل عدالت بیمه‌ای محاسبه شده است."

موانع و مشکلات بازنشستگان

وی افزود: محورهای دیگر مورد بحث در این نشست، ایجاد اشتغال پایدار، یارانه‌ها، همسان‌سازی حقوق شاغلین و بازنشستگان، حقوق و مزایای کارگران، بررسی شرایط اقتصادی کارمندان، تولیدکنندگان، کارگران و بازنشستگان دوران شیوع بیماری کرونا بود. دغدغه اصلی ما نحوه جبران خسارات اقتصادی در اثر شیوع بیماری کرونا در کارگاههای تولیدی است که در حال حاضر با مشکل مواجه شده‌اند.

نماینده مردم همدان ادامه داد: در این جلسه یکی از مطالبات ما از وزیر، بررسی علل تاخیر در تخصیص مبلغ ۷۰ هزار میلیارد تومان بود که برای کمک به کارگاههای تولیدی وافراد خسارت دیده در بحران کرونا پیش بینی شده است. اجرایی کردن قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان بر اساس قانون برنامه ششم توسعه نیز از مطالبات دیگری بود که در این جلسه با مهندس شریعمتداری مطرح شد.

حاجی بابایی با بیان اینکه تامین منابع مالی برای اجرای قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و شاغلین، بدهی‌ دولت به سازمان تامین اجتماعی از سوی دولت پیش بینی شده، یادآور شد: در صورتی که این منابع از سرمایه های تامین اجتماعی است، دولت باید منبع اعتباری جدیدی را پیش بینی کند، متاسفانه این رویکرد فاصله حقوق بازنشستگان تامین‌اجتماعی را افزایش داده است.

 پور محمدی معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه کشور در پاسخ  به این سوال که «چرا در شرایطی که دولت با محدودیت منابع مواجه است، سیاست‌هایی با هدف کمک به معیشت مردم دنبال می‌شود؟» در نوشتاری با عنوان «سکانداری در امواج»  گفت: در فضای تورمی و شرایط سخت اقتصادی دولت نمی‌توانست و نباید نسبت به تامین حداقل‌های معیشتی سه گروه کارمندان، بازنشستگان و مستمری بگیران بی تفاوت باشد.

دولت با همراهی مجلس به منظور حمایت از این اقشار آسیب‌پذیر جامعه حداقل حقوق کارمندان دولت را در سال جاری 70 درصد افزایش داده است و به کف 2800 هزار تومان رساند.

به گفته پور محمدی از آنجا که سازمان برنامه و بودجه بر اساس بدترین برآوردها به تنظیم بودجه اقدام کرده بود، میزان استفاده از تنخواه‌گردان خزانه (نوعی بدهی قانونی دولت از منابع بانک مرکزی) نزدیک به 4000 میلیارد تومان در انتهای تیرماه نسبت به سال گذشته کاهش داشته است. بنابراین سازمان برنامه و بودجه نشان داد که ظرفیت افزایش پرداختی بابت حقوق را دارد و برنامه‌ریزی این سازمان در افزایش حقوق مطابق پیش‌بینی منابع و مصارف بوده است.

نگرانی از منابع تامین هزینه‌های فوق در رسانه‌ها بسیار بیان شده اما این مصارف از جمله متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان، رتبه‌بندی معلمان، پاداش پایان‌خدمت بازنشستگان، و اجرای فصل دهم قانون مدیریت خدمات کشوری در قانون بودجه دیده شده و همگی تکلیف دولت در قانون برنامه ششم توسعه بوده است.

بیشتربخوانید: جزئیات طرح سهام دار کردن بازنشستگان در بورس!

جزئیات بیمه تکمیلی بازنشستگان

جزئیات بیمه تکمیلی بازنشستگان
جزئیات بیمه تکمیلی بازنشستگان

 

محمود مرتضایی‌فرد افزود: بیمه تکمیلی جزو دغدغه‌های مهم بازنشستگان کشوری در حوزه امور فرهنگی و اجتماعی است، گرچه بازنشستگان سال‌هاست مطالبه همسان‌سازی حقوق را به عنوان درخواست اصلی‌شان پیگیری کرده و بر احقاق این حق پافشاری می‌کنند، اما افزون بر این مطالبه توجه به معیارهای دیگری هم می‌تواند بر بهبود شرایط و ارتقای کیفیت زندگی آنها اثرگذار باشد، یکی از آنها برخورداری از پوشش بیمه‌ای مناسب است که در دوران میانسالی و پس از آن سالمندی یعنی در زمانی که افراد بازنشستگی را طی می‌کنند به آن نیاز بیشتری دارند.

وی با بیان اینکه این موضوع در شرایط کنونی و همزمان با بحران کرونا و شرایط نگران‌کننده پیش رو اهمیتی دوچندان یافته است،   افزود: بیمه تکمیلی بعد از مسئله حقوق، بزرگ‌ترین دغدغه بازنشسته‌های کشور است، هزینه‌های درمانی این روزها خیلی بالاست، تورم هم مزید بر علت شده است، لذا بیمه درمانی و بیمه تکمیلی به یکی از خواسته‌های مهم بازنشسته‌ها تبدیل شده و جزو نکاتی است که صندوق بازنشستگی کشوری باید به آن توجه می‌کرد و به همین خاطر در دوره مدیریت جدید برای تغییر و ارتقاء پوشش بیمه تکمیلی خیلی تلاش شد.

مرتضایی‌فرد گفت : تا سال گذشته دولت برای بیمه تکمیلی هیچ کمکی به صندوق بازنشستگی نمی‌کرد و هیچ اعتباری را بابت بیمه تکمیلی بازنشستگان به صندوق بازنشستگی اختصاص نمی‌داد، امسال با رایزنی‌هایی که توسط مدیرعامل صندوق گرفت و با مذاکراتی مدیر عامل صندوق بازنشستگی با دولت و با آقای نوبخت در سازمان برنامه و بودجه داشتند، مصوب شد که بخشی از اعتبارات مورد نیاز بیمه تکمیلی را دولت پرداخت کند.

وی ادامه داد: تا سال گذشته بازنشسته‌ها حدود ۳۰ هزار تومان در ماه برای هر نفر حق بیمه پرداخت می‌کردند، در همین حدود هم مقرر شده بود که صندوق بازنشستگی از منابع خودش تامین کند و خدمات هم بر همین مبنا ارائه می‌شد، خدماتی که پیش‌بینی شده بود، محدودیت‌هایی داشت و شاید پوشش‌های خیلی مناسبی هم ارائه نمی‌شد و به همین خاطر، این مسئله همیشه جزو دغدغه‌های اصلی و پیگیری‌های بازنشسته‌ها بود.

مرتضایی‌فرد افزود: با این تفاسیر، در بیمه سال جدید سهم بازنشسته مثل سال‌های گذشته ثابت باقی ماند یعنی همان ۳۰ هزار تومان، اما صندوق متعهد شد که برای هر نفر ماهی ۵۵ هزار تومان سرمایه‌گذاری کند، دولت هم مصوب کرد و سازمان برنامه و بودجه هم به ما ابلاغ کرد که ۵۵ هزار تومان هم دولت، اعتبار تخصیص دهد و در مجموع با ۱۴۰ هزار تومان بیمه تکمیلی منعقد شد. اما نکته‌ای وجود داشت: قرارداد بیمه تکمیلی ما تا آخر مردادماه امسال بود. اگر می‌خواستیم به بازنشسته‌ها کمک کنیم، مشکلی وجود داشت: قرارداد قبلی هنوز استمرار داشت و از طرفی ما می‌خواستیم به محض اینکه اعتبار مصوب شد، این رقم را برای بازنشسته‌ها تخصیص دهیم و فرصت اینکه قرارداد بیمه‌گر را با سرعت انتخاب کنیم، نداشتیم. علت هم این بود که با تشریفات قانونی، باید مناقصه برگزار می‌شد که حداقل یک ماه تا ۴۵ روز زمان می‌برد.

وی تاکید کرد: برای اینکه هم بازنشسته منتفع شود و ما هم کار غیرقانونی انجام نداده باشیم، از اول خرداد الحاقیه‌ای به قرارداد زدیم و در حقیقت سطح پوشش‌هایمان را تغییر دادیم و با شرکت بیمه‌گر فعلی این ادامه پیدا می‌کند تا انتهای مرداد که قرارداد تمام می‌شود. البته پوشش‌های ما، یک ساله در نظر گرفته شده است. تفاوتی نمی‌کند کدام شرکت این خدمات را اختصاص می‌دهد، مهم این است که بازنشسته بتواند از این خدمات بهره‌مند شود.

راهنمای کار با بیمه تکمیلی بازنشستگان

 مدیرکل امور فرهنگی و اجتماعی صندوق بازنشستگی کشوری در پاسخ به این سوال گفت: در این ‌باره که بازنشسته‌ها مطلع نشده‌اند، مجراهای اطلاع‌رسانی برای ما مشخص است. ما برای همه پیامک ارسال کردیم، اما ممکن است برخی شاید شماره تماس را عوض کرده باشند و یا تلفن همراه نداشته باشند که خیلی کم هستند. از طریق سایت و دیگر مجاری خبری هم اطلاع داده‌ایم و بازنشستگان می‌توانند با مراجعه به سایت صندوق، اطلاعات مورد نیازشان را درباره شرایط استفاده از بیمه تکمیلی دریافت کنند.

بیشتربخوانید: جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان از خرداد 99

نحوه ثبت نام بیمه تکمیلی بازنشستگان

وی در مورد چگونگی بیمه تکمیلی بازنشستگان خاطرنشان کرد: بیمه‌های تکمیلی عموما به دو شکل انجام می‌شود. یکی به صورت سرانه است و یکی به شکل صندوق. به شکل سرانه باید حدود ۱۵درصد از هزینه را به شرکت بیمه‌گر پرداخت کرد. تمام مسئولیت هم با شرکت بیمه‌گر خواهد بود. اکنون در صندوق، شرکت آتیه‌سازان که یک شرکت بیمه‌گر نیست؛ بلکه ارزیابِ خسارت است. یعنی هزینه خسارت را آتیه پرداخت نمی‌کند، بلکه هزینه‌ها را ارزیابی می‌کند. هزینه‌های پزشکی را می‌گیرد و طبق مفاد قرارداد، عدد پرداختی بیمه را اعلام می‌کند و ناظر ما هم تایید می‌کند. صندوق بازنشستگی هزینه نهایی پرداخت‌شده را به بازنشسته‌ها پرداخت می‌کند.

زمان دقیق پرداخت های بیمه آتیه به بازنشستگان

مرتضایی‌فرد ادامه داد: خوشبختانه زمانش در اسناد غیربیمارستانی از وقتی آتیه اعلام می‌کند تا وقتی پرداخت می‌شود، حدود ۱۵ روز است. مدیرعامل صندوق هم تاکید دارد که این زمان از ۱۵ روز نباید تجاوز کند. مگر اینکه پرونده مشکل داشته باشد. اما پرونده‌های بیمارستانی کاملا متفاوت هستند و مدت زمان پرداختی آنها طولانی‌تر است؛ چون فرآیند اداری که برای این پرونده‌ها طی می‌شود، بیشتر است؛ به این ترتیب که اول باید پرونده‌ها از بیمارستان به بیمه پایه برود. بررسی‌ها از این طریق انجام می‌شود. این فرآیند دست ما نیست و نمی‌توانیم زمان آن را کوتاه تر کنیم، در واقع، موضوع در این بخش از دست ما خارج است. البته توافقاتی که این فرآیند تسریع شود. اما نمی‌توان همه این شرایط را از جانب صندوق کنترل کرد فقط می‌توان زمان را به طور نسبی کمتر کرد.

وی در پاسخ به اینکه یکی از پرسش‌های رایج بازنشستگان کشوری این است که چرا صندوق قراردادها را به بیمه نمی‌دهد؟ آنها اصرار دارند که در این زمینه باید خصوصی‌سازی صورت بگیرد. برنامه صندوق چیست؟، گفت :شرکت‌های بیمه عموما محاسباتی دارند که بر اساس سن، تعداد و وسعت جغرافیایی انجام می‌شود. شما نمی‌توانید تعداد بازنشستگان کشوری را با یک سازمان منطقه‌ای مقایسه کنید. در تعداد پایین، کار خیلی سخت نیست. اما نکته اصلی این است که افراد در زمان کارمندی عموما کمتر با مشکلات درمانی جدی که نیازمند استفاده مداوم از بیمه است، مواجه می‌شوند. آنها جوان هستند و کمتر به خدمات درمانی نیاز پیدا می‌کنند. این نیازها زمانی پیدا می‌شود که سن بالا می‌رود.

 مدیرکل امور فرهنگی و اجتماعی صندوق بازنشستگی کشوری گفت: تقریبا بالای یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر از بازنشستگان کشور ما بالای ۴۰ سال هستند. حتی تعدادی بالای ۱۰۰ سال هستند. حساب کنید این افراد تقریبا هر ماه هزینه‌های پزشکی دارند. هر شرکت بیمه‌ای که بخواهد ورود کند، باید این هزینه‌ها را محاسبه کند. به این ترتیب، این افراد در نهایت هزینه‌های درمانی زیادی دارند. گستردگی هم مسئله دیگری است. شرکت‌های بیمه ما هم آن‌قدر توان ندارند.

وی افزود: شاید یک تا دو شرکت چنین توانی داشته باشند. یعنی ۱۵ درصد از هزینه باید برای شرکت بیمه‌گر پرداخت شود. این کار در صندوق بازنشستگی در حال حاضر با پنج درصد انجام می‌شود. یعنی ما اینجا حدود ۱۰ درصد ذخیره منابع داریم. آن‌هم در این رقمی که امسال به ۳ هزار و ۳۶۰میلیارد تومان رسیده و ۱۰ درصد از این رقم خیلی بالاست. به نظر می‌رسد سپردن این کار به شرکت بیمه‌گر قدری سنگین باشد. یک سال این کار انجام شده است. سال ۱۳۹۲ این اتفاق افتاده است. تجربه نشان داده عمل کردن به شکل صندوقی صرفا به این معنا نیست که خدمات کمتر خواهد شد.

گزارش از علی اکبر رضایی