دوشنبه, ۲۶ خرداد ۱۳۹۹ ۰۹:۴۴

ماجرای پیش بینی ظریف درباره انتخابات آمریکا

ماجرای پیش بینی ظریف درباره انتخابات آمریکا
این روزهال پیش بینی ظریف وزیر امور خارجه ایران درباره پیروز انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا بازتاب گسترده ای داشته است.

به گزارش تیتربرتر؛ دولت دونالد ترامپ علاوه بر کرونا و تاثیرات مخرب اقتصادی که به دنبال داشته است با بحران جدی  ناآرامی‌ها و اعتراضات نژادپرستی دست و پنجه نرم می کند و این اتفاقات آینده سیاسی وی در انتخابات ریاست جمهوری 2020 را تحت شعاع قرار داده است.

برخی تحلیلگران و ناظران با استناد به این بحران‌ها، می‌گویند ترامپ در انتخابات آینده پیروز نخواهد شد. به عنوان نمونه، مجله آتلانتیک، اخیرا طی یادداشتی به قلم فرانکلین فویر، اعلام کرد که سرنگونی «رژیم ترامپ» آغاز شده است. آتلانتیک، ترامپ را یک رئیس جمهور اقتدارگرا دانست که به سرنوشت دیکتاتور‌هایی مانند زین العابدین بن علی، دیکتاتور سابق تونس، دچار خواهد شد.

از دیدگاه این مجله، ناآرامی‌های نژادی فعلی در آمریکا، شباهت کمتری با هرج و مرج سال ۱۹۶۸ دارد. بلکه بیشتر شبیه جنبش‌های مسالمت آمیزی است که حمایت طیف وسیعی از مردم را در کشور‌هایی نظیر صربستان، اوکراین و تونس جلب و دیکتاتور‌هایی مانند اسلوبودان میلوشویچ (رئیس جمهور سابق صربستان)، ویکتور یانوکوویچ (رئیس جمهور سابق اوکراین) و بن علی را سرنگون کردند. البته به گفته آتلانتیک، ترامپ برخلاف این دیکتاتورها، عزل نخواهد شد بلکه از طریق انتخابات برکنار خواهد شد.

برخی دیگر بر این باور هستند که ریاست جمهور ترامپ هم اکنون به پایان رسیده و او دیگر رئیس جمهور آمریکا نیست. رابرت ریچ، وزیر سابق کار آمریکا، طی یادداشتی در روزنامه گاردین این دیدگاه را مطرح کرده و گفته ترامپ به هیچکدام از بحران‌های فعلی آمریکا پاسخ سازنده‌ای نداده است. ریچ نوشت: «او، حکومت نمی‌کند. او گلف بازی می‌کند، تلویزیون تماشا می‌کند و توئیت می‌کند.»

نظرسنجی درباره پیروز انتخابات 2020 آمریکا

انتخابات آمریکا
نظرسنجی درباره پیروز انتخابات 2020 آمریکا

یک نظرسنجی جامع اخیر که نتایج آن توسط شبکه سی ان ان منتشر شد، کاهش محبوبیت ترامپ در مقابل بایدن را نشان داد. این نظرسنجی که متشکل از پنج نظرسنجی تلفنی ملی است، دیدگاه رأی‌دهندگان ثبت شده را مشخص کرد. طبق نظرسنجی سی ان ان، ۵۱ درصد رأی دهندگان ثبت شده در سراسر آمریکا از جو بایدن و ۴۱ درصد از ترامپ حمایت می‌کنند.

کاهش محبوبیت ترامپ از ماه آوریل به بعد شدت گرفت. در این ماه، یک نظرسنجی سی ان ان نشان داد که ۴۸ درصد رأی دهندگان از بایدن و ۴۳ درصد از ترامپ حمایت می‌کنند.

پیش بینی ظریف از پیروزی مجدد ترامپ در  انتخابات

انتخابات آمریکا
پیش بینی ظریف از پیروزی مجدد ترامپ در  انتخابات

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در اقدامی غیرمعمولی احتمال پیروزی رئیس جمهور آمریکا را بررسی کرده و آن را بیش از ۵۰ درصد دانسته است. برخی نظرسنجی‌های سیاسی در آمریکا این پیش بینی را تایید می‌کنند.

در حالی که بسیاری از ناظران شانس انتخاب مجدد دونالد ترامپ در انتخابات سوم نوامبر را اندک ارزیابی می‌کنند، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفته است شانس پیروزی ترامپ در انتخابات آینده ریاست جمهوری آمریکا بیشتر از ۵۰ درصد است.

ظریف در یک مصاحبه لایو اینستاگرامی با فرید مدرسی، روزنامه نگار، گفت: «در علوم انسانی بزرگترین اشتباه مخصوصا در مسائل سیاسی و مسائل سیال، پیش‌بینی است. اما من می‌خواهم پیش بینی کنم که هنوز شانس انتخاب آقای ترامپ بیش از ۵۰ درصد است؛ البته شانس ایشان نسبت به ۴-۵ ماه گذشته به صورت جدی کاهش پیدا کرده است، اما یک واقعیتی در مورد آقای ترامپ وجود دارد و آن این است که ایشان یک پایه ۳۵ درصدی در جامعه آمریکا دارد که این پایه هنوز تکان نخورده است.»

ظریف افزود: «تا زمانی که این پایه رای آقای ترامپ تکان نخورده است، هنوز شانس انتخاب شدن مجدد دونالد ترامپ از نظر من به عنوان یک تحلیلگر، وجود دارد. البته آقای ترامپ اشتباهات زیادی داشتند و در سیاست خارجی حتی یک حوزه موفق نداشتند و در سیاست داخلی، موضوع کرونا، نحوه برخورد با ناآرامی‌های جدید در ایالات متحده، نحوه برخورد با مهاجرین و نحوه برخورد با اقلیت‌ها، نقاط بسیار جدی ضعف دونالد ترامپ است.»

مطالب مرتبط:

این اظهارات ظریف بازتاب گسترده‌ای یافت. چرا که مقارن با شیوع کرونا، محبوبیت ترامپ تقریبا در تمام نظرسنجی‌ها شاهد افت چشمگیری بوده است. این روزها، به طور پیوسته گزارش‌هایی درباره کاهش شدید محبوبیت ترامپ در نظرسنجی‌ها منتشر می‌شود.

اما چرا ظریف برخلاف این نظرسنجی‌ها هنوز از بالا بودن شانس پیروزی ترامپ سخن می‌گوید؟ پاسخ این سوال را می‌توان از اظهارات ظریف به دست آورد. وزیر خارجه ایران ضمن اشاره به کاهش جدی شانس پیروزی ترامپ، گفته است پایگاه اصلی حامیان ترامپ تغییر چندانی نکرده است. به عبارت دیگر، ترامپ طرفداران پروپاقرصی دارد که هنوز هم از او حمایت می‌کنند و تحت تاثیر بحران‌های اخیر قرار نگرفته اند. اینان شامل گروه‌هایی مانند محافظه‌کاران و راستگرایان افراطی، سفیدبرترپنداران و... هستند.

نظرسنجی‌ها درباره محبوبیت ترامپ

انتخابات آمریکا
نظرسنجی نظرسنجی‌ها درباره محبوبیت ترامپ

اما علاوه بر اینها، دلایل دیگری نیز وجود دارد که نشان می‌دهد ترامپ هنوز شانس پیروزی دارد. اگر چه محبوبیت ترامپ در اکثر نظرسنجی‌ها کاهش یافته، اما همین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که ترامپ هنوز از حمایت بخش قابل توجهی از جامعه آمریکا برخوردار است. جدای از این، کاهش محبوبیت ترامپ به سطح بی سابقه‌ای نرسیده است.

به عنوان نمونه، موسسه نظرسنجی گالوپ، در تاریخ ۱۰ ژوئن، نتایج یک نظرسنجی را منتشر کرد که نشان می‌دهد محبوبیت ترامپ به ۳۹ درصد سقوط کرده است. آخرین باری که محبوبیت ترامپ به ۳۹ درصد رسیده بود، در اکتبر گذشته بود.

تاریخچه محبوبیت ترامپ در نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که سقوط بیشتر محبوبیت ترامپ بعید نیست. همچنین، سوابق ترامپ نشان می‌دهد که بعد از کاهش محبوبیت وی، افزایش آن نیز دور از انتظار نیست.

طبق آمار گالوپ، میزان محبوبیت ترامپ تا حالا چهار بار به ۳۵ درصد سقوط کرده است که آخرین بار، در اواسط دسامبر ۲۰۱۷ بود. هر گاه محبوبیت ترامپ به زیر ۳۵ درصد سقوط کرد، در آن حالت می‌توان گفت که بحران کرونا و اعتراضات ضدنژادپرستی تاثیرات بی سابقه‌ای بر موقعیت ترامپ گذاشته است.

از سوی دیگر، حتی اگر میزان محبوبیت ترامپ به کمتر از ۳۹ درصد کاهش یابد باز هم این کاهش به معنای شکست قطعی ترامپ در انتخابات نخواهد بود. چرا که بعد از این کاهش، احتمال افزایش محبوبیت ترامپ وجود دارد. همین یک ماه پیش، (۱-۱۳ ماه مه) محبوبیت ترامپ در نظرسنجی گالوپ به بالاترین سطح خود، یعنی ۴۹ درصد رسیده بود. در آن زمان هم، اوضاع اقتصادی آمریکا به شدت تحت الشعاع بحران کرونا بود. هم اکنون، تقریبا تمام نظرسنجی‌ها یک نکته را نشان می‌دهند و آن اینکه محبوبیت ترامپ رو به کاهش است، اما هنوز معلوم نیست که این کاهش تا کجا ادامه پیدا می‌کند.

طبق داده‌های وبگاه «فایو ثرتی ایت»، در حال حاضر اکثر نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند محبوبیت ترامپ بین ۳۹ تا ۴۳ درصد است. این مقدار با میانگین کلی میزان محبوبیت ترامپ در کل دوران ریاست جمهوری‌اش که ۴۰ درصد است، فاصله چندانی ندارد.

به هر حال، هیچ شکی نیست که تحولات اخیر آمریکا موقعیت ترامپ را در افکار عمومی متزلزل کرده است، اما این تزلزل به حدی نیست که بتوان بر اساس آن، قاطعانه شکست ترامپ در انتخابات را پیش بینی کرد، خصوصا که تا انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر بیش از چهار ماه باقی مانده است. در این مدت، احتمال تغییر اوضاع به نفع یا به ضرر ترامپ بعید نیست.

گردآورنده: الهام خلیلی خو

آنچه دیگران می خوانند: