پنج شنبه, ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ ۱۵:۳۹

راهکار جلوگیری از گرمازدگی تابستانی

راهکار جلوگیری از گرمازدگی تابستانی
خیلی ها به محض رسیدن فصل تابستان و گرمای هوا به شدت گرمازده می شوند و تحمل گرما را ندارند؛ تیتربرتر در ادامه به راهکارهایی برای مقابله با گرمازدگی تابستان پرداخته، با ما همراه باشید.

تیتربرتر؛ هر کجای دنیا که بگیرید اگر زمستان باشد ، تابستان هم خواهد آمد و آفتاب سوزان و گرمایش تمام مناطق را در می نوردد و در مقابل سرمازدگی ، گرمازدگی هم عذاب آور است.

گرمازدگی یعنی چه؟

گرمازدگی یعنی چه؟
گرمازدگی یعنی چه؟

 

گرمازدگی موقعیتی حادّ و تهدید کننده زندگی است که در این حالت سیستم تنظیم کننده دمای بدن ، به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در هوای گرم یا تولید بیش از حدّ گرما در بدن و یا وجود هر دو حالت ، از کار می افتد.درحالت گرمازدگی بدن نمی تواند گرمای اضافی خود را دفع کند، در نتیجه دمای بدن خیلی افزایش می یابد که می تواند اندام های اصلی را تخریب کند.

علائم گرمازدگی تابستونی

علائم گرمازدگی تابستونی
علائم گرمازدگی تابستونی

 

علائم گرمازدگی شامل : پوست خشک و داغ – عدم تعریق – پوست ابتدا قرمز شده و سپس رنگ پریده یا کبود می شود – تنفس کوتاه و سریع – نبض سریع و ضعیف – افزایش دمای بدن به بیش از 40 درجه – سردرد – گرفتگی عضلات – گشادی مردمک چشم

علائم روحی و روانی گرمازدگی شامل : زدن سخنان بی ربط ، گیجی ، رفتار پرخاشگر، آشفتگی و هیجان، توهم– بی حالی ، رخوت و بی حسی (واکنش های بدن بیش از حد آرام و آهسته می شود) و تشنج است.

برای فرد گرمازده چه کار کنیم؟

از بزرگ‌ترین مشکلات فصل تابستان ، کم شدن آب بدن و گرمازدگی است. برای جلوگیری از ابتلا به این مشکلات، بهتر است که ساعت‌های زیر آفتاب‌ماندن خودتان را محدود کنید. اگر هم در اوج گرما مجبور شدید به سفرهای درون‌شهری بروید، بهتر است آب همراه خودتان ببرید. اگر قصد ورزش کردن هم داشتید، بهتر است که قبل، حین و بعد از این کار آب مصرف کنید. اگر دچار گرمازدگی در تابستان شدید، بهتر است که سریعا نسبت به رفع آن اقدام کنید مثلا یک دوش آب سرد برایتان خوب خواهد بود. استفاده از بسته‌های یخ هم پیشنهاد می‌شود تا با قرار دادن آنها روی بدن‌تان، دمای بدن را سریعا پایین بیاورید.

مطالب مرتبط:

پیشگیری از گرمازدگی تابستونی

پیشگیری از گرمازدگی تابستونی
پیشگیری از گرمازدگی تابستونی

 

اگر تا به حال یک شهروند الکترونیک نبوده‌اید و عادت داشته‌اید برای هر کار کوچک مثل پرداخت قبض، حضوری به مراکز مختلف بروید، این روزهای گرم فرصت خوبی است که این عادت را ترک کنید چون احتمالا گرمای هوا آنقدر آزاردهنده است که مانع خروج شما از خانه برای انجام این کارهای پیش‌پا افتاده می‌شود. این روزها بسیاری از خدمات از طریق اینترنت می‌تواند در اختیار شما قرار گیرد. شما علاوه بر انجام کارهای بانکی، با اینترنت هم می‌توانید خریدهایتان را انجام دهید و هم زحمت یک سفر شهری در این گرمای هوا به‌خود ندهید. اگر مجبور شدید از خانه خارج شوید در مسیری حرکت کنید که سایه باشد.

لباس برای جلوگیری از گرمازدگی تابستونی

گرمازدگی تابستونی
گرمازدگی تابستونی

 

در فصل تابستان لباس پوشیدن هم خیلی اهمیت دارد. سراغ جنس‌های خنکی بروید که بتوانند همراه خوبی برای این روزهای داغ باشند. یادتان باشد هرچقدر از تعداد چین و شکن و لایه و پرپری‌های لباس کم شود به همان اندازه به خنکی لباس اضافه می‌شود. رنگ لباس هم تأثیر مستقیم در میزان خنکی لباس دارد. یک اصل مهم دیگر می‌گوید که هر چقدر درصد الیاف طبیعی در لباس بیشتر باشد خنک‌تر است. البته در عوض سنگین‌تر هم هست و زودتر هم چروک می‌شود. الیاف مصنوعی، سبک‌تر و براق‌تر هستند ولی عرق را جذب نمی‌کنند و هوا را به راحتی عبور نمی‌دهند. بهترین جنس پارچه برای پیراهن، تترون و برای شلوار، کتان است.

درمان طبیعی گرمازدگی تابستونی

درمان طبیعی گرمازدگی تابستونی
درمان طبیعی گرمازدگی تابستونی

 

  • عناب و شکر

برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید. همچنین خوردنی‌های سرد و تر مانند گل بنفشه، خاکشیر، هندوانه و تخم خیارین (خیار، کدو، هندوانه و خربزه) نیز توصیه می‌شود. البته بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دم کرده عناب و زرشک است که همراه با مقداری شکر میل می‌شود.

  • خاکشیر یخ زده و شربت آب‌لیمو

استفاده از خاکشیر یخ‌زده و شربت آب‌لیمو برای جلوگیری از گرمازدگی موثر است. برای جلوگیری از اسهال و تأثیر خنکی، خاکشیر باید به شکل یخ‌زده یا همراه خرده یخ مصرف شود، در غیر این صورت ملین و اسهال‌آور است.

با توجه به گرمی و آلودگی هوا، مصرف آب‌لیمو نیز به دلیل داشتن ویتامین C که دارای خاصیت ضدعفونی‌کننده است، توصیه می‌شود و نیاز است هر دو روز یک بار، یک عدد لیمو در آب مصرفی استفاده شود.

  • تخم شربت

تخم شربت در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعاب‌دار به صورت محلول در آب (شربت) استفاده می‌شود. لعاب این دانه‌ها پس از جذب آب، به صورت ژله‌ای درمی‌آید که می‌تواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار گیرد. تخم شربتی در طب سنتی ایران به عنوان رفع کننده التهابات دستگاه تناسلی و مجاری ادرار کاربرد بسیار داشته است.

  • به لیمو

به‌لیمو گیاهی به صورت درختچه است که از برگ آن استفاده می‌شود. این گیاه از قدیم در طب سنتی ایران به عنوان آرام‌بخش، ضد تشنج، ادرارآور، رفع کننده‌ سرگیجه و تپش قلب مورد استفاده بوده و در حال حاضر نیز از آن استفاده می‌شود.

  • هندوانه

هندوانه یک میوه تابستانی لطیف، آبدار، خنک کننده، آرام بخش و مسکن التهابات درونی است که اصولا برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف می‌شود و مورد پسند بسیاری از مردم است. طبیعت هندوانه سرد و تر است و برای افراد گرم مزاج بسیار مطلوب است. مربای پوست هندوانه برای رفع حرارت بدن، رفع تشنگی و گرمازدگی بسیار مفید است.

  • گلاب

برای معالجه اشخاص گرمازده، بهترین راه خوراندن گلاب همراه با مقداری یخ است، به قدری که باعث استفراغ شده و صفرا را خارج کند. نوشیدن گلاب خنک، گرمی درون را از بین می‌برد و بدن را تقویت می‌کند. بوییدن گلاب برای تقویت قلب و رفع بیهوشی و تقویت حواس باطنی مفید است.

نکات مهم در گرمازدگی

نکات مهم در گرمازدگی
نکات مهم در گرمازدگی

 

- هنگام گرمازدگی از گرفتن دوش آب سرد به جهت ایجاد شوک، از قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر به دلیل ایجاد عفونت‌های تنفسی و از نوشیدن سریع مایعات بسیار سرد به جهت به هم خوردن وضعیت سیستم ایمنی و گوارشی بدن خودداری کنید.

- با استفاده از حوله خنک در بدن فرد گرمازده، وی را به حالت طبیعی بازگردانید.

- میوه‌هایی مانند آلبالو، خیار و هندوانه نقش بسزایی در تنظیم درجه حرارت بدن دارند.

- از آنجا که فرد گرمازده اشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد، باید وی را تشویق کرد تا به تدریج و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود.

توصیه زکریای رازی: نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیار دارد. یکی از منافع سکنجبین آن است که چون آن را با یخ خنک کرده و بنوشند، صفرا را می‌برد و از التهاب حرارت معده می‌کاهد و آنچه بلغم در معده و روده‌ها باشد، خارج می‌کند. اگر سکنجبین را با ریشه و تخم کاسنی مخلوط کرده و کمی گلاب به آن اضافه کنند، نوشابه‌ای پر سود و شگفت‌آور می‌شود، به‌خصوص برای کسانی که جگر و معده‌ای گرم داشته یا دچار گرفتگی معده شده‌اند و نیز برای کسانی که مبتلا به نفخ هستند منافع زیاد دارد اما برای مبتلایان به زخم معده و روده مضر است. از آنجا که فرد گرمازده میل زیادی به خوردن آب سرد دارد، باید به‌تدریج و آهسته مایعات را بنوشد تا معده وی دچار تحریک و درد نشود.

آنچه دیگران می خوانند:

گردآورنده: مریم بالوی فیلی