پایگاه خبری تحلیلی تیتربرتر

تقویم تاریخ

امروز: جمعه, ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ شوّال ۱۴۴۵ قمری و ۱۹ آوریل ۲۰۲۴ میلادی
پنج شنبه, ۲۲ اسفند ۱۳۹۸ ۱۸:۳۴
۱۰
۰
نسخه چاپی
ماشین سوبارو مدل ‌اوتبک:

نقد و بررسی نسل جدید آفرود

ماشین سوبارو مدل ‌اوتبک:
نسل جدید اوتبک که به‌تازگی رونمایی شده، با قدرت بیشتری می‌تواند با رقبایش در بازار رقابت کند.

پایگاه خبری تیتربرتر؛ مدت‌ها قبل از آنکه خودروهای کراس‌اور مانند امروز محبوب باشند، سوبارو مدل ‌اوتبک (Outback) را در بازار عرضه می‌کرد. این خودرو انتخابی مناسب برای کسانی بود که قابلیت آفرودی متوسط را درکنار مصرف سوخت مناسب باهم می‌خواستند. حالا با گذشت سالیان، سوبارو اوتبک در ششمین نسل خود قرار دارد و رقبای زیادی نیز در بازار دارد و همین رقابت در این کلاس را سخت‌تر کرده است؛ اما سوبارو نیز هم‌گام با رقبای خود پیشرفت کرده تا بتواند به‌خوبی مشتریان خود را حفظ کند.

مقایسه آفرودهای چینی

مدل ۲۰۲۰ این خودرو به‌تازگی معرفی شده که آن را باید ازنظر سطح تجهیزات ایمنی یکی از خودروهای کامل بازار دانست. در مدل ۲۰۲۰، امکان سفارش نسخه‌ی توربوشارژردار نیز وجود دارد. سوبارو اوتبک ۲۰۲۰ روی پلتفرم جدیدی ساخته می‌شود. در این پلتفرم، سوبارو توانسته استحکام شاسی را افزایش دهد و همچنین، سیستم تعلیق جدید محور جلو در این سیستم تعلیق طراحی شده است. سوبارو پیش‌بینی کرده این پلتفرم عملکرد بهتری نیز در آزمایش تصادف از خود نشان دهد و احتمالا اوتبک خواهد توانست خود را به‌عنوان ایمن‌ترین خودرو این کلاس معرفی کند.

در بخش ظاهری، چراغ‌های جلو طراحی جدیدی دارند و مقداری اسپرت‌تر شده‌اند. گرچه طراحی کلی خودرو درمقایسه‌با قبل خیلی فرق نکرده، زوایای تهاجمی‌تر در بخش‌های مختلف دیده می‌شوند. طرح جلوپنجره نیز با نسل گذشته متفاوت است و در عقب نیز، طراحی عضلانی باعث قدرتمندتر دیده‌شدن اوتبک می‌شود.

وسیله برف نوردی برای خودروهای آفرود

سوبارو اوتبک بین کراس‌اورها همیشه توانایی آفرود رضایت‌بخشی داشته است؛ اما در مدل ۲۰۲۰، با افزایش ارتفاع تا ۲۲ سانتی‌متر و سیستم چهارچرخ محرک هوشمند جدید سوبارو به‌همراه سیستم مدیریت توزیع گشتاور، می‌توان تضمین کرد سوبارو در خارج از جاده بهتر از هر کراس‌اور دیگری عمل خواهد کرد.

از دیگر امکانات اوتبک برای رانندگی خارج از جاده سیستم تغییر حالت‌های رانندگی با نام X-Mode و سیستم ترمز سراشیبی است. تمامی تیپ‌های سوبارو اوتبک ۲۰۲۰ به‌همراه بسته‌ی EyeSight عرضه خواهند شد که کروزکنترل هوشمند و رادار بین خطوط و سیستم هشدار تمرکز راننده را شامل می‌شود. سایر امکانات این خودرو نیز عبارت‌اند از: چراغ‌های اصلی LED و سیستم کمکی بین خطوط و سیستم ترمز خودکار در دنده‌‌عقب.

از سال ۲۰۰۹ تابه‌امروز، این اولین‌باری است که می‌توان اوتبک را با پیشرانه‌ی توربو نیز سفارش داد. پیشرانه‌ی مدل توربو از نوع تخت ۴ سیلندر با حجم ۲.۴ لیتر است که می‌تواند ۲۶۰ اسب‌بخار قدرت در ۵,۶۰۰ دوربردقیقه و ۳۷۵ نیوتون‌متر گشتاور در ۲,۰۰۰ دوربردقیقه تولید کند.

مدل ضعیف‌تر این خودرو با پیشرانه‌ی ۴ سیلندر تخت ۲.۵ لیتری، ۱۸۲ اسب‌بخار قدرت دارد. هر دو مدل اوتبک به‌همراه جعبه‌دنده‌ی CVT به بازار عرضه می‌شوند که در حالت دستی، می‌تواند ۸ دنده دراختیار راننده قرار دهد. این جعبه‌دنده به پدال‌های تعویض دنده‌ی پشت فرمان نیز مجهز است. در مدل تنفس طبیعی، مصرف سوخت این خودرو در شهر و بزرگ‌راه بین ۷.۱ تا ۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر و در مدل توربوشارژ، در همین زمینه بین ۷.۸ تا ۱۰.۲ لیتر است.

بهترین مسیر های آفرود سواری داخلی و خارجی

در بخش تعلیق، این خودرو در محور جلو از سیستم تعلیق مک‌فرسون و در عقب از دوجناغی استفاده می‌کند. به کابین اوتبک که وارد می‌شویم، اولین نکته بی‌صدایی آن است؛ چون سوبارو عایق‌بندی جدیدی برای کابین به‌کار برده است. فضای پا و سر سرنشینان عقب نیز افزایش پیدا کرده و خودرو سواری راحت‌تری از قبل دارد. سرنشینان جلو می‌توانند از تنظیم برقی صندلی‌هایشان در ۱۰ جهت لذت ببرند. درضمن، صندلی های جلویی به‌صورت استاندارد گرم‌کن نیز دارند. در تیپ تورینگ، صندلی‌های جلو از سردکن نیز برخوردار هستند و فرمان نیز از نوع گرم‌کن است.

سوبارو ابعاد نمایشگر سیستم اطلاعات و سرگرمی در مدل ۲۰۲۰ را به ۱۱.۶ اینچ افزایش داده است. این نمایشگر از نوع لمسی و با رزولوشن HD است. امکانات استاندارد این خودرو عبارت‌اند از: اپل کارپلی، اندروید اتو، Sirus XM، دوربین دید عقب، پشتیبانی از فرامین صوتی در سیستم رهیاب ماهواره‌ای، سیستم صوتی حرفه‌ای با ۱۲ بلندگو، هات‌اسپات وای‌فای، ارتباط LTE و سیستم هشدار نقطه‌ی کور.

سوبارو اوتبک ۲۰۲۰ از صندوق‌عقب برقی بهره‌مند است. این صندوق‌عقب از نوع هوشمند است و بدون دست نیز می‌توان آن را بازکرد. اگر صندلی‌های عقب خوابانده شود، طول فضای بار به ۱۹۸ سانتی‌متر و حجم آن به ۲,۱۴۴ لیتر افزایش پیدا خواهد کرد. برای حمل بارهای حجین با این خودرو نیز می‌توان از باربند نصب‌شده روی سقف استفاده کرد.

سوبارو مدل ۲۰۲۰ اوتبک را از پاییز وارد بازار آمریکا خواهد کرد. این خودرو در تیپ‌های پریمیوم، لیمیتد، تورینگ، Onyx Edition XT، لیمیتد XT و تورینگ XT عرضه خواهد شد. امکانات تیپ جدید Onyx Edition XT شامل رینگ‌های ۱۸ اینچی آلیاژی، تزیینات مشکی‌رنگ بدنه، زیرپایی‌های ضدآب و نوشته‌ی مخصوص روی خودرو هستند. سوبارو هنوز قیمت این مدل را اعلام نکرده است.

شرکت خودرو سازی سوبارو

سوبارو، (به ژاپنی: スバル) شرکت خودروسازی ژاپنی است، که به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از شرکت صنایع سنگین فوجی، وظیفه تولید خودروهای سواری آن را بر عهده دارد. عمده شهرت سوبارو به علت موتورهای تختی است، که در خودروهای خود از آن استفاده می‌کند.

شرکت سوبارو در مدل‌های سفارشی نظیر سوبارو امیپرزا نیز، از موتورهای توربو شارژر استفاده می‌نماید. این مدل بیشتر در مسابقات اتومبیل‌رانی مطرح است.

صنایع سنگین فوجی که سازنده خودروهای سوبارو است از شرکای تجاری شرکت تویوتا به‌شمار می‌آید، به طوری که تویوتا ۱۶٪ درصد از سهام آن را در اختیار دارد.

سوبارو در زبان ژاپنی به معنی یکی‌کردن و گردآوردن دور هم است. لوگوی این شرکت مجموعه‌ای از شش ستاره است که بزرگترین ستاره در آن، نمایانگر صنایع سنگین فوجی و پنج ستاره دیگر نماد شرکت‌های تابعه آن می‌باشند.

قیمت و مشخصات سوبارو اوت‌بک و لگاسی 2020

اوایل سال جاری شاهد رونمایی از نسل جدید مدل‌های لگاسی و اوت‌بک بوده‌ایم. سدان چهار چرخ محرک سوبارو در نمایشگاه شیکاگو 2019 رونمایی شد و چند ماه بعد نیز شاهد پرده‌برداری از اوت بک در رویداد نیویورک بودیم. مدل‌های سال 2020 این دو خودرو وارد نمایندگی‌ها شده‌اند و حالا قیمت آن‌ها مشخص شده است. لگاسی قیمت پایه‌ی 22745 دلاری دارد درحالی‌که برای خرید اوت بک باید حداقل 26645 دلار پرداخت کنید. قیمت این دو خودرو نسبت به سال قبل به ترتیب 200 و 300 دلار افزایش یافته است.

اما مدل‌های پایه‌ی این دو خودرو از چه ویژگی‌هایی برخوردار هستند؟ لگاسی و اوت بک از سیستم‌های کمک‌راننده شامل کروز کنترل تطبیقی و هدآپ دیسپلی سود می‌برند. چراغ‌های LED، صفحه لمسی 7 اینچی، اپل کارپلی و اندروید اتو نیز جزو تجهیزات این مدل‌ها محسوب می‌شود. زیر کاپوت هر دو خودروی سوبارو پیشرانه‌ی 4 سیلندر 2.5 لیتری بوکسوری با قدرت 182 اسب بخار قرار دارد. نیروی این پیشرانه از طریق گیربکس CVT و سیستم چهار چرخ محرک به چرخ ها منتقل می‌شود.

از اینجا به بعد شاهد افزایش قابل‌توجه قیمت هستیم. مدل فول لگاسی تورینگ XT قیمت آغازین 35896 دلاری داشته و از پوشش ناپا، مونروف برقی، ناوبری، سیستم‌های کمک‌راننده بیشتر و صفحه‌نمایش 11.6 اینچی سود می‌برد. پیشرانه‌ی 4 سیلندر 2. لیتری توربوی این مدل جایگزین پیشرانه‌ی قبلی شده و قدرت 260 اسب بخاری دارد.

 



+ 10
مخالفم - 5
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به سایت تیتربرتر می باشد .
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.

طراحی سایت خبری