به گزارشگروه فرهنگ و هنر تیتربرتر - سجاد صفری- در دنیای هنر و بخصوص سینما افراد زیادی ورود پیدا می کنند ولی از این بین اسم معدود افرادی جاودانه می شود که همیشه یاد و خاطره آنان در دل مرد ماندگار خواهد بود. یکی از هنرمندان عرصه سینمای ایران که در کارنامه اش مدال نقره مسابقات جهانی کُشتی دیده می شود "محمدعلی فردین" بود که هنر و منش ایشان با بازی های بی بدلیلی که انجام می داد از اون یک سوپر استار واقعی ساخت و با توجه به اینکه حدود نیم قرن از آخرین بازی سینمایی او می گذرد ولی هنوز نام و یاد ایشان در اذهان مردم باقی مانده است و با جرأت می توان گفت که نسل نوجوان امروزی جامعه ما به خوبی او را می شناسند. وقتی که فردین وارد عرصه بازیگری شد؛ سینمای ایران رونق چندانی نداشت ولی با بازی های زیبای ایشان در کنار بازیگران بنام آن زمان، موجب رونق گرفتن سینمای کشور شد و مردم را به سینماها می کشاند.
محمدعلی فردین در 15 بهمن سال ۱۳۰۹ هجری شمسی در محله دروازه دولاب تهران و در یک خانواده متوسط چشم به جهان گشود و پدرش، "علی گُل" نام داشت و استادکار یک تراشکاری بود و به بازیگری هم علاقه داشت. وی بعد از کار روزانه، به تئاتر تهران میرفت و در نمایشهای مختلف، بازی میکرد.
فردین از همان دوران کودکی بسیار زرنگ بود و به شنا و نقاشی علاقمند بود و وقتی 7 ساله شد در مدرسه دقیقی ثبت نام کرد و تا کلاس سوم در همین مدرسه درس خواند. فردین سال 1322 دوره ابتدایی را به اتمام رساند و برای دوره متوسطه در دبیرستان آذر که در خیابان شاهآباد بود، ثبت نام کرد.
وی در همان دوران به عضویت باشگاه نیرو درآمد و روزها بعد از مدرسه، خود را به باشگاه نیرو میرساند تا به تمرین ژیمناسیک بپردازد اما بعد از مدتی جذب وزنهبرداری شد.
فردین 13 سال داشت که با تمام وجود در وزنه برداری به تمرین می پرداخت ولی برحسب یک اتفاق، جذب رشته کُشتی شد. او با "کیومرث ابوالملوکی "مؤسس و مربی باشگاه نیرو آشنا شد و الفبای کُشتی را از ایشان یاد گرفت.
وی با این هدف کُشتی را شروع کرد که بتواند روزی قهرمان جهان شود؛ هر چند که با حضور آن همه نامدارانی که در کُشتی ایران وجود داشتند خیلیها، هدف او را دور از دسترس می دانستند. ابوالملوکی که به استعداد فردین در کُشتی پی برده بود او را زیر نظر گرفت.
فردین در 18 سالگی، به مقام اول باشگاههای تهران دست یافت و پس از آن به خدمت سربازی رفت و در این مدت به عضویت تیم ارتش درآمد و به تمرین کُشتی پرداخت.
زمانی که خبر موافقت حضور تیم ملی ایران در رقابتهای جهانی سال 1954 ژاپن منتشر شد، همه منتظر رویارویی فردین 24 ساله با "عبدالله مجتبوی" باتجربه بودند، البته "علی غفاری" هم هنوز در صحنه کُشتی حضور داشت و یکی از مدعیان وزن پنجم به حساب میآمد.
اما 2 حریف جدی و قدر او از حضور در مسابقات خودداری کردند. عبدالله مجتبوی با اعلام این که بیمار است و قادر به شرکت در مسابقات انتخابی نیست و علی غفاری به دلیل مصدومیت از صحنه رقابتها کنار رفتند. اما فردین، "نبی سروری" را که همان سال قهرمان کشور شده بود را شکست داد و بر "مقرب" غلبه کرد و به مقام نخست وزن پنجم تیم ملی رسید و عضویت او در تیم ملی قطعی شد.
بسیاری از اعضای تیم ملی فکر نمیکردند، فردین در نخستین حضور جهانیاش بتواند به موفقیتی برسد، اما قدیمیترهایی مثل تختی ، زندی، ملاقاسمی و گیوه چی به فردین روحیه میدادند و او را تشویق میکردند تا برای پیروزی بر رقبا از همه وجود مایه بگذارد.
فردین در دور اول به راحتی توانست نماینده فیلیپین را ضربه فنی کند اما در دور دوم مقابل "جیمزجی هولت" آمریکایی شکست خورد. در دور سوم "آلبرتو لانگ آره لا" از آرژانتین را با امتیاز بُرد و به دور چهارم رسید و در این مرحله "پرپرلین" از سوئد نایب قهرمان المپیک 1952 هلسینکی را با ضربه فنی شکست داد.
فردین در دور پنجم با "واختانگ بالاوادزه" از روسیه کشتی گرفت و به این حریف باخت. در این زمان چون فقط 3 نفر در جدول باقی مانده بودند و فردین برای کسب مقام دوم بایستی یک کشتی هم با "یوکاتا کانه کوی ژاپنی" بگیرد، از آسیبدیدگی گوش رنج میبرد و تمایلی نداشت که در مبارزه آخر حاضر شود.
اما کیومرث ابوالملوکی با او حرف زد و گفت: شاید هیچوقت چنین فرصتی برایت پیش نیاید که برای مدال نقره جهان مبارزه کنی و فردین را تشویق کرد تا مبارزه کند و او علی رغم درد و شکستگی گوش، روی تشک رفت و حریف ژاپنی را شکست داد و صاحب مدال نقره وزن 73 کیلوگرم جهان شد.
فردین در مسابقات جهانی استانبول که در استادیوم فوتبال و با حضور بیش از ۳۰ هزار تماشاگر برگزار شد هم میتوانست مدال بگیرد.
افتخارات ورزشی محمدعلی فردین:
• ۷۹ کیلوگرم: قهرمانی کشور ۱۳۳۲ اصفهان - برنز
• ۷۳ کیلو: نفر اول انتخابی تیم ملی در سال 1333
• ۷۳ کیلوگرم: مسابقات جهانی ۱۹۵۴ توکیو - نقره
• ۷۳ کیلوگرم: بدون شکست در رقابتهای تیم به تیم در سوئد
• ۷۳ کیلوگرم: عضو تیم ملی، اعزامی به جشنواره جهانی ۱۹۵۵ ورشو
• ۷۳ کیلوگرم: قهرمانی کشور ۱۳۳۶ تهران - طلا
• ۷۳ کیلوگرم: مسابقات جهانی ۱۹۵۷ استانبول - چهارم
• ۷۹ کیلوگرم: کشتی فرنگی قهرمانی کشور ۱۳۳۷ تهران – طلا
نحوه ورود فردین به سینما
ورود فردین به عرصه سینما اتفاقی بوده و در زمستان ۱۳۳۸ و زمانی که ۲۸ سال سن داشت؛ برای دیدن فیلمی وسترن به سینما رفته بود که به گفته خودش بلیت به او نرسید و گیشه بلیت فروشی بسته شد و او پشت در سینما ماند، در این حین دکتر "اسماعیل کوشان" که با چهره فردین در عرصه کُشتی آشنا بود جلو آمد و وی را به داخل سینما دعوت کرد.
دکتر کوشان به او پیشنهاد بازی در فیلم چشمه آب حیات که سیامک یاسمی آن را کارگردانی میکرد را داد و فردین پذیرفت و بدین ترتیب، فردین به عنوان یکی از هنرپیشه های اصلی این فیلم، اولین نقش حرفهای خود را در سینما بازی کرد.
در سال ۱۳۴۴ با بازی در فیلم گنج قارون ساخته سیامک یاسمی شهرت خود را چند برابر کرد، دستاندرکاران فیلم گنج قارون گمان میکردند که شانسی برای اکران ندارد، به همین دلیل کارگردان فیلم، سیامک یاسمی تمامی بلیطهای هفته نخست نمایش فیلم گنج قارون را خرید گنج قارون بر پرده آمد و در هفته اول فروشش اصلاً فروش مناسبی نداشت.
محمد علی فردین که توانست با بازی های زیبای خود نامش را در دل ملت ایران جاودانه کند و لقب سلطان قلبها را به خود اختصاص دهد؛ 63 اثر سینمایی به عنوان بازیگر و کارگردان را از خود بر جای گذاشت و با پیروزی انقلاب اسلامی و با وجود اینکه ایران را ترک نکرده بود ولی دیگر نتوانست در هیچ فیلمی بازی کند ولی بدون شک، وی یکی از سوپر استارهای تاریخ سینمای ایران است.
محمد علی فردین، بازیگر سینما و دارنده مدال نقره جهان، در 18 فروردین ماه سال 1379 به علت سکته قلبی در تهران درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
|